E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20820
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Kādu uzvārdu var izvēlēties, noslēdzot laulību

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. augustā, 2020
Baiba

Labdien! Vai pēc laulībām ir iespējams pievienot vīra uzvārdu kā pirmo? Proti, pirmslaulību uzvārds būtu rakstāms kā otrais. Vīrs paliek savā uzvārdā.

A
atbild:
28. augustā, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Atbilstoši Civillikuma 86. pantam pēc laulības noslēgšanas ir vairākas uzvārda izvēles iespējas (piemēros tiks izmantoti šādi vārdi un uzvārdi – Inga Bērziņa un Kārlis Vītols):

  • katrs laulātais var paturēt pirmslaulības uzvārdu (Inga Bērziņa un Kārlis Vītols);
  • laulātie var izvēlēties viena laulātā pirmslaulības uzvārdu par savu kopējo uzvārdu (Inga Vītola un Kārlis Vītols vai Inga Bērziņa un Kārlis Bērziņš);
  • viens no laulātajiem savam uzvārdam var pievienot otra laulātā uzvārdu, izņemot gadījumus, kad vienam no laulātajiem jau ir dubults uzvārds (Inga Bērziņa-Vītola un Kārlis Vītols vai Inga Bērziņa un Kārlis Vītols- Bērziņš) – šādā gadījumā pirmais rakstāms pirmslaulības uzvārds;
  • laulātie var veidot kopēju dubultu uzvārdu (Inga Bērziņa-Vītola un Kārlis Bērziņš-Vītols vai Inga Vītola-Bērziņa un Kārlis Vītols-Bērziņš).

Tas nozīmē: ja vīrs paliek savā uzvārdā, tad pēc laulībām sieva, paturot savu uzvārdu, var pievienot vīra uzvārdu tikai kā otro uzvārdu (pirmslaulības uzvārds obligāti rakstāms pirmais). Ja jūs vēlaties kā pirmo uzvārdu vīra uzvārdu un kā otro pirmslaulības uzvārdu, tad arī vīram jāveido identisks dubultuzvārds (vīrs nevar palikt tikai savā uzvārdā).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas