E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20818
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai vecāku pabalstu ietekmē darba attiecību pārtraukšana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. augustā, 2020
Melānija

Labdien! Esmu bērna kopšanas atvaļinājumā līdz 2021. gada aprīlim. Uzzināju, ka manā elektroniskajā algas nodokļa grāmatiņā veiktas izmaiņas un ar šī gada jūniju ir izbeigtas manas darba attiecības sakarā ar maksātnespēju. Vai vecāku pabalsts no tā necietīs? Un kad labāk stāties bezdarbniekos, lai nezaudētu ne vecāku pabalstu, ne bezdarbnieku pabalstu?

A
atbild:
07. augustā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pēc darba tiesisko attiecību pārtraukšanas vecāku pabalstu turpina izmaksāt piešķirtajā apmērā.

Vienlaikus nevar saņemt vecāku un bezdarbnieka pabalstu. Saskaņā ar likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 10.7 pantu vecāku pabalsta izmaksu pārtrauc uz laiku, kamēr persona saņem bezdarbnieka pabalstu.

Ja darba tiesiskās attiecības tiek pārtrauktas laikā, kad vēl tiek saņemts vecāku pabalsts, ir iespējams izvēlēties – saņemt bezdarbnieka pabalstu pēc darba tiesisko attiecību pārtraukšanas (tādā gadījumā tiks pārtraukta vecāku pabalsta izmaksa) vai arī turpināt saņemt vecāku pabalstu līdz izvēlētajam bērna kopšanas termiņam, uz kādu ir piešķirts vecāku pabalsts (līdz bērna 1 gada vai 1,5 gada vecumam), un pēc tam pieprasīt bezdarbnieka pabalstu.

Likums “Par valsts sociālo apdrošināšanu” paredz: persona, kura kopj bērnu vecumā līdz pusotram gadam un saņem bērna kopšanas pabalstu, un persona, kura saņem vecāku pabalstu, no valsts budžeta līdzekļiem tiek apdrošināta bezdarba gadījumam, invaliditātei un pensijai. Tas nozīmē, ka laikā, kad turpināt saņemt vecāku pabalstu, jūs tiekat apdrošināta bezdarba gadījumam un, iegūstot bezdarbnieka statusu, kā arī pieprasot pabalstu pēc tam, kad beigusies vecāku pabalsta izmaksa, šis periods veidos tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu.

Tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu ir tad, ja:

  • piešķirts bezdarbnieka statuss (to piešķir Nodarbinātības valsts aģentūra);
  • kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam Latvijas Republikā ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.
Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas