E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20811
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Atvaļinājums pēc ilgstošas slimošanas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. augustā, 2020
Jolanta

Esmu nepilnu gadu uz slimības lapas, kārtoju arodslimību. Augusta beigās paliks gads. Vai es varu pieprasīt ikgadējo atvaļinājumu, kad noslēgsies slimības lapa?

A
atbild:
10. augustā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likuma 152. pants noteic, ka laikā, kas dod tiesības uz atvaļinājumu, ietilpst faktiski nostrādātais laiks, kā arī pārejošas darbnespējas laiks.

Tādējādi jums, atgriežoties darbā pēc slimības, ir tiesības prasīt atvaļinājuma piešķiršanu.

Taču jāņem vērā, ka darbinieka tiesības uz atvaļinājumu nav prioritāras pret darba devēja tiesībām nodrošināt uzņēmumā nepārtrauktu darba gaitu. Atvaļinājums ir pušu vienošanās, kurā noteicošās ir darba devēja, uzņēmuma intereses.

Darba likuma 150. pants noteic:

(1) Ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķir katru gadu noteiktā laikā saskaņā ar darbinieka un darba devēja vienošanos vai atvaļinājumu grafiku, ko sastāda darba devējs pēc konsultēšanās ar darbinieku pārstāvjiem. Ar atvaļinājumu grafiku un tā grozījumiem iepazīstināmi visi darbinieki, un tam jābūt pieejamam ikvienam darbiniekam.

(2) Darba devējam ir pienākums, piešķirot ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, pēc iespējas ņemt vērā darbinieka vēlmes.

(3) Darbinieks var prasīt ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršanu par pirmo darba gadu, ja viņš pie darba devēja ir nepārtraukti nodarbināts ne mazāk kā sešus mēnešus. Darba devējam ir pienākums šādu atvaļinājumu piešķirt pilnā apmērā.

(4) Sievietei pēc viņas pieprasījuma ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķir pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai tieši pēc tā neatkarīgi no laika, kurā sieviete bijusi nodarbināta pie attiecīgā darba devēja.

(5) Darbiniekam, kurš ir jaunāks par 18 gadiem, un darbiniekam, kuram ir bērns līdz triju gadu vecumam vai bērns ar invaliditāti līdz 18 gadu vecumam, ikgadējais apmaksātais atvaļinājums piešķirams vasarā vai pēc viņa vēlēšanās jebkurā citā laikā. Ja darbinieks, kurš ir jaunāks par 18 gadiem, turpina iegūt izglītību, ikgadējais apmaksātais atvaļinājums piešķirams, pēc iespējas saskaņojot to ar brīvlaiku izglītības iestādē.

(6) Ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu pārceļ vai pagarina darbinieka pārejošas darbnespējas gadījumā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas