E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20805
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1
1
1

Vai un kā bērna vecākam esošās parādsaistības ietekmē uzturlīdzekļu apmēra noteikšanu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. augustā, 2020
Kārlis

Labdien. No iepriekšējās laulības ar bijušo sievu ir divi bērni – 13 un 6 gadi. Bijusī sieva vēlas palielināt uzturlīdzekļu apmēru. Vai tiesa ņem vērā hipotekāro kredītu, līzingus, pašreizējās ģimenes uzturēšanu (sievai divi bērni no iepriekšējām attiecībām), komunālos maksājumus utt.? Paldies.

A
atbild:
13. novembrī, 2020
Ilona Barkovska
juriste

Saskaņā ar Civillikuma 179. panta pirmo daļu vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa. Un saskaņā ar šā panta otro daļu pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem.

 Tātad, nosakot uzturlīdzekļu summu, kas maksājama bērna uzturam, jāņem vērā vecāku spējas un mantas stāvoklis.

Kredītsaistības, no vienas puses, var norādīt uz to, ka kredītiestāde ir pārliecinājusies par personas pietiekamu mantisko stāvokli, lai varētu atmaksāt kredītu. Tātad tie var raksturot personas ienākumu līmeni. No otras puses, tie vērtējami kā papildu izdevumi, kas ietekmē personai brīvi pieejamo naudas līdzekļu apmēru (tostarp uztura sniegšanai bērniem).

Ja jaunā laulībā personas laulātajai ir bērni no iepriekšējām attiecībām, tad šos bērnus uztur viņu vecāki – laulātā (bērnu māte) un šo bērnu tēvs.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 10. panta pirmo daļu puses realizē savas procesuālās tiesības sacīkstes formā. Un saskaņā ar Civilprocesa likuma 93.panta pirmo daļu katrai pusei jāpierāda tie fakti, uz kuriem tā pamato savus prasījumus vai iebildumus. Prasītājam jāpierāda savu prasījumu pamatotība. Atbildētājam jāpierāda savu iebildumu pamatotība.

Tātad katra puse pierāda tos faktus, uz kuriem pamato savus prasījumus vai iebildumus. Sniedzot pierādījumus, puse apraksta, kādus lietā nozīmīgus apstākļus šis pierādījums var apstiprināt.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 97. panta pirmo daļu tiesa novērtē pierādījumus pēc savas iekšējās pārliecības, kas pamatota uz tiesas sēdē vispusīgi, pilnīgi un objektīvi pārbaudītiem pierādījumiem, vadoties no tiesiskās apziņas, kas balstīta uz loģikas likumiem, zinātnes atziņām un dzīvē gūtiem novērojumiem.

Tiesa novērtē pušu iesniegtus pierādījumus, ievērojot iepriekš noteikto. Spriedumā tiesa, saskaņā ar Civilprocesa likuma 193. panta piekto daļu, norāda sekojošo: motīvu daļā norāda lietā konstatētos faktus, pierādījumus, uz kuriem pamatoti tiesas secinājumi, un argumentus, ar kuriem noraidīti tie vai citi pierādījumi. Šajā daļā norāda arī normatīvos aktus, pēc kuriem tiesa vadījusies, un konstatēto lietas apstākļu juridisko novērtējumu, kā arī tiesas secinājumus par prasības pamatotību vai nepamatotību.

Līdz ar ko tiesa veic iesniegto pierādījumu analīzi un savus secinājumus un argumentus par tiem norāda sprieduma motīvu daļā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas