E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20803
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Vai vecāks var vienpersoniski pieņemt lēmumu par bērnu dzīvesvietas maiņu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. augustā, 2020
Sanita

Labdien! Ar vīru esam oficiāli šķīrušies jau pusgadu. Laulības šķiršanas laikā pie notāra vienojāmies par abpusēju bērnu aprūpi. Šobrīd bērni dzīvo gan pie manis, gan pie sava tēva. Esmu nolēmusi nākamā gada pirmajā pusgadā pārcelties uz citu pilsētu. Bērnu tēvs uzstāj, ka bērniem arī tad būtu jādzīvo gan pie viņa, gan pie manis. Bet bērni ir jau skolnieki, tīri teorētiski viņi nevarēs dzīvot gan vienā, gan otrā pilsētā. Bērna tēvs uzskata, ka man nav tiesību pārcelties un vest prom bērnus, tā kā pie notāra vienojāmies, ka bērni ir 50% uz 50%. Kā man rīkoties?

A
atbild:
16. novembrī, 2020
Ilona Barkovska
juriste

Ja vecākiem ir kopīga aizgādība, tad lēmumus par visiem svarīgiem jautājumiem par bērniem vecāki pieņem kopīgi.

Tā tas noteikts Civillikuma 178. pantā: kopā dzīvojoši vecāki aizgādību īsteno kopīgi. Ja vecāki dzīvo šķirti, vecāku kopīga aizgādība turpinās. Bērna aprūpi un uzraudzību īsteno tas no vecākiem, pie kura bērns dzīvo. Jautājumos, kas var būtiski ietekmēt bērna attīstību, vecāki lēmumu pieņem kopīgi. Vecāku domstarpības izšķir bāriņtiesa, ja likumā nav noteikts citādi. Vecāku kopīga aizgādība izbeidzas, kad, pamatojoties uz vecāku vienošanos vai tiesas nolēmumu, tiek nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība.

Bērnu dzīvesvietas noteikšana ir jautājums, kas var ietekmēt gan bērna attīstību (jo skar izglītības iestāžu pieejamību, dažādu pulciņu un ārpusskolas nodarbību pieejamību), gan saskarsmes biežumu ar otru vecāku, jo īpaši, ja runa ir par dažādām pilsētām. Pieņemot šādus lēmumus, jāņem vērā bērnu intereses. Tāpat viens no vecākiem nevar vienpersoniski pieņemt šādu lēmumu, nerēķinoties ar otra vecāka viedokli, jo abiem vecākiem ir vienlīdzīgas tiesības attiecībā pret bērnu.

 Ja pie notāra ir noslēgta vienošanās par bērnu aizgādību, bērnu dzīvesvietas noteikšanu, saskarsmi ar bērniem, tad puses ir tiesīgas to grozīt un/vai papildināt, savstarpēji vienojoties.

 Ja vienoties par šo jautājumu vecāki nespēj vai nevēlas, katrs no vecākiem ir tiesīgs vērsties tiesā ar prasības pieteikumu par atsevišķas aizgādības vai par bērnu dzīvesvietas noteikšanu. Par prasības pieteikumiem par atsevišķas aizgādības noteikšanu vai bērna dzīvesvietas noteikšanu ir iespējams izlasīt portālā publicētajā atbildē šeit.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas