E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20800
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
4
4

Nosacījumi priekšlaicīgās pensijas saņemšanai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. augustā, 2020
Ināra

Labdien! Es vēlos pieteikties paātrinātajai pensijai, esmu 62 gadus veca, un darba stāžs ir 43 gadi. Vai man pieteikties šogad līdz pensijas indeksācijai vai pēc jaunās indeksācijas oktobrī? Negribētos zaudēt naudas ziņā. Paldies!

A
atbild:
17. augustā, 2020
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Liene Glušaka, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Priekšlaicīgi pensionēties divus gadus pirms īstā pensionēšanās vecuma var personas, kam apdrošināšanas stāžs ir vismaz 30 gadi. 2020. gadā priekšlaicīgi pensijā var doties, sasniedzot 61 gada un 9 mēnešu vecumu.

Personām, kurām vecuma pensija piešķirta priekšlaicīgi, līdz likumā noteiktā pensijas vecuma sasniegšanai izmaksā 50% no piešķirtā pensijas apmēra un to neizmaksā laikā, kad personas kļuvušas par obligāti sociāli apdrošināmajām personām (darba ņēmējiem un pašnodarbinātajiem). Pēc priekšlaicīgas vecuma pensijas piešķiršanas tiek ierobežota citu sociālās apdrošināšanas pakalpojumu saņemšana, t. i., iespēja saņemt bezdarbnieka pabalstu un invaliditātes pensiju, kā arī tiek samazināta apdrošināšanas atlīdzība, ja tāda ir piešķirta.

Vecuma pensija tiek piešķirta uz mūžu. Vecuma pensijas apmērs ir atkarīgs gan no uzkrātā pensijas kapitāla lieluma, gan no vecuma, kāds personai ir datumā, no kura pensija tiek piešķirta. Piemēram, ja pensija tiek piešķirta no 2020. gada 1. septembra, tad pensijas aprēķinā ņem vērā līdz 2020. gada 31. augustam uzkrāto pensijas kapitālu un personas vecumu 2020. gada 1. septembrī un piešķirto pensiju tiesību normās noteiktajā kārtībā indeksē 2020. gada 1. oktobrī.

Savukārt, pieprasot vecuma pensiju no 2020. gada 1. oktobra, pensijas aprēķinā ņem vērā līdz 2020. gada 30. septembrim uzkrāto pensijas kapitālu un personas vecumu 2020. gada 1. oktobrī.

Pirms pieņemat lēmumu, no kura datuma pieprasīt pensiju, iesakām jums konsultēties VSAA nodaļā vai portālā www.latvija.lv izmantot VSAA e-pakalpojumu “Informācija par prognozējamo vecuma pensijas apmēru”. 

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas