E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20796
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Paternitāte un saskarsme ar bērnu, ja tēvam ir cita ģimene

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. augustā, 2020
Anna

Labdien! Māte ar tēvu nedzīvo kopā. Kad bērns piedzima, tika veikta DNS ekspertīze, un apstiprinājās, ka tas ir šī vīrieša bērns. Tēvs maksā alimentus, bet no tikšanās atsakās, jo pašam ir sava dzīve un ģimene, ar bērnu nekad nav bijusi saikne, un nav nekādu jūtu vai intereses par bērnu. Viņš uzskata, ka šī iemesla dēļ bērnam nenāks par labu tikšanās, jo viņam nav nekādu tēvišķo jūtu. Viņš to ir skaidrojis arī bērna mātei. Nu viņa draud, ka tiesas ceļā piespiedīs ierakstīt vīrieti kā tēvu dzimšanas apliecībā un vēl tikties. Vai tas vispār ir iespējams?

A
atbild:
27. augustā, 2020
Edīte Brikmane
LV portāls

Tas, protams, ir iespējams.

Paternitāti var noteikt jebkurā vecumā. Ja bērna tēvs atsakās atzīt paternitāti brīvprātīgi, tā jānosaka tiesā. Tādā situācijā bērna mātei ir jāsniedz prasība tiesā par paternitātes noteikšanu un, ja ir vēlēšanās, arī par uzturlīdzekļu piedziņu.

Prasības ieteicams apvienot, lai bērna māte tiktu atbrīvota no tiesas izdevumu samaksas. Civilprocesa likuma 43. panta pirmās daļas 3. punkts noteic, ka prasītāji prasībās par paternitātes noteikšanu ir atbrīvoti no tiesas izdevumu samaksas, ja prasība celta vienlaikus ar prasību par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam.

Savukārt Civillikuma 157. panta otrā daļa paredz, ka tiesa, izskatot prasību par paternitātes noteikšanu, ņem vērā jebkurus pierādījumus, ar kuriem iespējams pierādīt bērna izcelšanos no konkrētas personas vai izslēgt šo faktu.

Ja bērna izcelsmes noteikšanai ir nepieciešams veikt DNS testu, Civilprocesa likuma 249.1 pants paredz, ka tiesa pēc lietas dalībnieka, piemēram, prasītājas (mātes) vai atbildētāja (tēva), lūguma var noteikt ekspertīzi bērna bioloģiskās izcelšanās noteikšanai.

Bērnam ir tiesības uz abiem vecākiem. Bērna interesēs ir zināt savu izcelšanos (piemēram, ANO Bērnu tiesību konvencijas 8. pants). Savukārt Civillikuma 181. pants noteic: “Bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar jebkuru no vecākiem (saskarsmes tiesība). Katram vecākam ir pienākums un tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar bērnu. Šis noteikums piemērojams arī tad, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem.”

Tiesu praksē ir arī gadījumi, kad tas vecāks, pie kura ikdienā dzīvo bērns (parasti tā ir mamma), ceļ atsevišķu prasību tiesā par saskarsmes tiesību noteikšanu bērnam ar viņa tēvu. Cits jautājums, vai tādā veidā tiek sasniegts mērķis – nodrošināt bērna attiecības ar tēvu.

Vēl jāņem vērā, ka paternitātei ir ne tikai tiesiska nozīme (tiesības saņemt aprūpi, uzturlīdzekļus, mantojuma tiesība u.c.), bet arī papildu sociālā aizsardzība. Piemēram, uz paternitātes pamata būs iespējams piedzīt uzturlīdzekļus, ja bērna tēvs tos pārtrauks maksāt, savukārt bērna tēva nāves gadījumā bērnam valsts izmaksās apgādnieka zaudējuma pensiju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 61 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas