E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20771
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Vai uzturlīdzekļu nemaksātājs var prasīt atbalstu vecumdienās

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. augustā, 2020
Estere

Labdien! Situācija ir šāda: bērna tēvs nav maksājis uzturlīdzekļus, viņa vietā tos maksāja valsts. Arī uzturlīdzekļu parādu valstij tēvs neatmaksā. Vai tēvs vecumdienās no bērna var pieprasīt alimentu atmaksu?

A
atbild:
27. augustā, 2020
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 188. panta pirmā daļa paredz, ka pienākums uzturēt vecākus un vajadzības gadījumā arī vecvecākus gulstas uz visiem bērniem samērā ar viņu spējām uzturēt vecākus vai vecvecākus un mantas stāvokli. Strīdus par uzturlīdzekļiem vecākiem vai vecvecākiem izšķir tiesa. Vienlaikus Civillikuma 188. panta otrā daļa noteic, ka bērnu var atbrīvot no pienākuma uzturēt vecākus vai vecvecākus, ja tiek konstatēts, ka vecāki vai vecvecāki bez dibinātiem iemesliem izvairījušies pildīt savus pienākumus pret bērnu.

Tas nozīmē, ka šajā gadījumā, visticamāk, bērnam nav pienākuma uzturēt tēvu, kurš nav pildījis sava vecāka pienākumus, taču šādu lēmumu var pieņemt tikai tiesa, izvērtējot konkrētās lietas apstākļus.

Piemēram, ja vīrietis tiks ievietots sociālās aprūpes iestādē un pašvaldības sociālais dienests cels prasību tiesā, lai piedzītu no vīrieša likumiskā apgādnieka – bērna – samaksu par sniegtajiem pakalpojumiem, bērnam tiesā būs jāpierāda, iesniedzot attiecīgus dokumentus un/vai pieaicinot lieciniekus, ka tēvs nav pildījis savus vecāka pienākumus, lūdzot atbrīvot no pienākuma uzturēt tēvu saskaņā ar 188. panta otro daļu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas