E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20763
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Strīdus par saskarsmes tiesībām izšķir tiesā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. augustā, 2020
Vjaceslavs

Добрый день!
Я живу в Великобритании. Мы с матерью моих детей разведены и по договору о разводе я имею право детей возить за границу предупредив ее об этом за пару месяцев. Пару лет назад дети уже прилетали ко мне на 2 недели и проблем со стороны бывшей супруги никаких не было. В этот раз я ее предупреждаю о том, что хочу на осенние каникулы снова их взять к себе (как и в первый раз планируется их перелет с бабушкой, моей мамой), и попросил проверить сроки действия паспортов и подписать доверенность для того, чтобы они могли с бабушкой лететь. Мою просьбу предоставить информацию она проигнорировала и лишь сказала, что если хочу видеть детей, чтобы я сам прилетал и с ними встречался в Латвии... В Лондоне я могу детям показать гораздо больше всего интересно в отличии от Даугавпилса, да и в Даугавпилсе мне банально не где остановиться, кроме как в гостиннице, что совершенно не приемлемо для общения с детьми.
Каким образом я могу повлиять на нее, ведь по договору я имею право с ними встресаться и путешествовать..? Могу ли я обратиться к вам по этому поводу или мне нужно подавать в суд? Если можно обращаться к вам, как это возможно сделать заочно, или же нужно приходить лично?

Labdien! Dzīvoju Lielbritānijā. Es un manu bērnu māte esam šķīrušies, un pēc vienošanās, kas tika noslēgta, šķirot laulību, man ir tiesības vest bērnus uz ārzemēm, par to pāris mēnešus iepriekš viņu brīdinot. Pirms pāris gadiem bērni bija jau pie manis atlidojuši uz 2 nedēļām, un nekādu problēmu no bijušās sievas puses nebija. Šoreiz esmu viņu brīdinājis, ka vēlētos rudens brīvdienās bērnus atkal uzaicināt pie sevis (tāpat kā pirmajā reizē tiek plānots pārlidojums kopā ar vecmāmiņu, manu mammu), tāpēc palūdzu pārbaudīt bērnu ceļošanas dokumentu derīguma termiņu un parakstīt pilnvaru, lai bērni var lidot kopā ar savu vecmāmiņu. Manu lūgumu sniegt informāciju viņa ignorēja un tikai pateica: ja es vēlos redzēt bērnus, man pašam ir jāatlido un jātiekas Latvijā. Londonā es varu bērniem parādīt daudz vairāk interesanta nekā Daugavpilī, turklāt Daugavpilī man vienkārši nav kur palikt, izņemot viesnīcu, kas ir pilnīgi nepiemērota vieta saskarsmei ar bērniem. Kādā veidā es varu pārliecināt savu bijušo sievu? Saskaņā ar līgumu man ir tiesības ar tikties bērniem, ceļot. Vai varu vērsties pie jums, vai tomēr jāsniedz prasība tiesā?

A
atbild:
27. augustā, 2020
Edīte Brikmane
LV portāls

LV portāls diemžēl nevar sniegt juridiskas konsultācijas un palīdzēt risināt šo situāciju, jo sniedzam tikai informāciju, ko paredz likums. Un šajā gadījumā tas ir Civillikuma 181. pants, kurā ir noteikts:

“Bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar jebkuru no vecākiem (saskarsmes tiesība).

Katram vecākam ir pienākums un tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar bērnu. Šis noteikums piemērojams arī tad, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. Tam vecākam, kurš nedzīvo kopā ar bērnu, ir tiesības saņemt ziņas par viņu, it īpaši ziņas par viņa attīstību, veselību, sekmēm mācībās, interesēm un sadzīves apstākļiem.

Bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar brāļiem, māsām un vecvecākiem [..].

Jebkurai personai ir pienākums atturēties no tādām darbībām, kas varētu negatīvi iespaidot bērna attiecības ar kādu no vecākiem.”

Savukārt Civillikuma 182. pants noteic, ka strīda gadījumā kārtību, kādā var izmantot saskarsmes tiesību, nosaka tiesa, izprasot bāriņtiesas atzinumu.

Tas nozīmē: ja bijusī sieva liek šķēršļus jūsu saskarsmei ar bērniem, jums ir tiesības celt prasību tiesā, kas tad precīzi noteiks turpmāko saskarsmes tiesību izmantošanas kārtību, kas būs obligāta abām pusēm.

Taču iepriekš vēlams savu nodomu pārrunāt ar ģimenes tiesībās specializējušos juristu vai zvērinātu advokātu. Tāpat būtu ieteicams par to informēt bijušo sievu, aicinot domāt par to, kāds risinājums atbilst bērnu interesēm un psiholoģiskajai labklājībai. Iespējams, pārdomājot, ko praktiski nozīmē tiesvedība un bāriņtiesas iesaistīšana šī strīda risināšanā (un tas nav patīkami – bāriņtiesas pārstāvji ieradīsies mājās, sazināsies ar jūsu dzīvesvietas kompetento iestādi, izvaicās bērnus u. tml.), bijusī sieva piekritīs pildīt iepriekš noslēgto vienošanos.

Tāpat jāņem vērā, ka, iespējams, bērnu mātei ir bažas par drošību, jo situācija saistībā ar Covid-19 izplatību pasaulē pasliktinās, vēl tikai nesen tās dēļ tika slēgtas valstu robežas un daudzi cilvēki ilgstoši nevarēja atgriezties savās mājās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas