E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20755
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Kā var ierosināt starpgabala atsavināšanu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. augustā, 2020
Irina

Labdien! Mūsu ģimene īrē pašvaldības zemes starpgabalu (300 m2, tā nav Rīgas pašvaldība, līgums spēkā līdz 09.2022.), kurš pieguļ mūsu īpašumam. Šim starpgabalam pieguļ vēl viens īpašums. Vai un kā es varu ierosināt šī gabala atsavināšanu? Vai mums būs priekšroka pirkšanai? Īrējam jau vairākus gadus, ieguldīts daudz darba. Paldies!

A
atbild:
12. augustā, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Publiskās personas mantas atsavināšanas likums paredz, ka atsevišķos gadījumos publiskās personas nekustamā īpašuma atsavināšanu var ierosināt zemes īpašnieks, ja viņš vēlas nopirkt tādu zemes starpgabalu, kas pieguļ viņa zemei. Šādā gadījumā atsavināšanas pamatveids būs pārdošana izsolē, jo īpaši ņemot vērā to, ka šim starpgabalam pieguļ arī cits īpašums. Atsavināšanas ierosinājums iesniedzams attiecīgajā pašvaldībā, kuras administratīvajā teritorijā atrodas nekustamais īpašums. Lēmumu par īpašuma atsavināšanu būs jāpieņem pašvaldības domei divu mēnešu laikā pēc atsavināšanas ierosinājuma iesniegšanas (ja starpgabals ir ierakstīts zemesgrāmatā). Tomēr jāatceras, ka nomas vai īres līguma esamība pati par sevi nenodrošina pirmpirkuma tiesības uz šo starpgabalu.

Pamats: Publiskās personas mantas atsavināšanas likuma 3. panta otrā daļa, 4. panta ceturtās daļas 1. punkts, 5. panta 4.1 daļa.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas