E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20727
Lasīšanai: 3 minūtes

Detālplānojuma saskaņošana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. jūlijā, 2020
Linda

Pašvaldībā iesniegts iesniegums par kopīpašuma reālu sadali, bet pašvaldība neļauj īpašumu sadalīt, jo tam pāri iezīmētas sarkanās līnijas ceļam, kā detālplānojuma izstrādi pasūtījis blakus īpašuma kaimiņš. Kā noskaidrots pašvaldībā, detālplānojums ir saskaņots nelikumīgi, jo nav skarto īpašumu īpašnieku saskaņojuma.

A
atbild:
27. jūlijā, 2020

Detālplānojuma izstrādes un sabiedriskās apspriešanas kartība ir noteikta Ministru kabineta 2014. gada 14. oktobra noteikumu Nr. 628 “Noteikumi par pašvaldību teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem” 5.3. punktā “Detālplānojuma izstrādes kārtība”. Saskaņā ar minēto noteikumu 110. punktu paziņojumu par detālplānojuma publisko apspriešanu nosūta detālplānojuma teritorijā esošo nekustamo īpašumu īpašniekiem (tiesiskajiem valdītājiem), kas nav detālplānojuma ierosinātāji, un to nekustamo īpašumu īpašniekiem (tiesiskajiem valdītājiem), kuru īpašumā (valdījumā) esošie nekustamie īpašumi robežojas ar detālplānojuma teritoriju.

Savukārt 116. punkts nosaka: ja detālplānojumā ietvertie risinājumi tieši saistīti ar nekustamajiem īpašumiem, kuri nav ietverti detālplānojuma teritorijā, pirms detālplānojuma apstiprināšanas jāsaņem šo nekustamo īpašumu īpašnieku vai tiesisko valdītāju rakstiska piekrišana, izņemot gadījumu, ja normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā tiek piemērota nekustamo īpašumu piespiedu atsavināšana.

Arī 124. punkts noteic, ka paziņojumu par detālplānojuma apstiprināšanu publicē sistēmā, oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”, pašvaldības tīmekļa vietnē un izziņo citos sabiedrībai pieejamos veidos.

Un 125. punkts paredz, ka detālplānojuma ierosinātājam un detālplānojuma teritorijā ietilpstošo nekustamo īpašumu īpašniekiem (tiesiskajiem valdītājiem) vispārīgo administratīvo aktu par detālplānojuma apstiprināšanu paziņo Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Līdz ar to, saņemot pašvaldības paziņojumu par detālplānojuma apstiprināšanu vai to izlasot Latvijas Republikas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”, jums ir tiesības to apstrīdēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas