E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20722
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Kā pārbaudīt, vai resoriskās pārbaudes laikā notikusi neattaisnota novilcināšana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūlijā, 2020
Olegs

Vai prokuroram ir tiesības pārbaudīt, vai netika pieļauta neattaisnota novilcināšana resoriskajā pārbaudē, kura tika uzsākta izmeklēšanas iestādē uz Kriminālprocesa likuma 373. panta 3. daļas pamata?

A
atbild:
27. jūlijā, 2020
Olga Lauva
juriste

Jautājums vairāk skar izmeklēšanas iestādes vadības kompetenci, jo likuma “Par policiju”  (turpmāk – likums) 14.1 pantā ir uzskaitīti policijas resoriskās pārbaudes veikšanas nosacījumi. Piemēram, atbilstoši likumā noteiktajam policijas resorisko pārbaudi var uzsākt, lai pārbaudītu, kā tiek ievērotas tiesību normas, kuru izpildes kontrole un uzraudzība ir uzdota policijai.

Saskaņā ar likuma 14.1 panta trešo daļu policijas resorisko pārbaudi, kas uzsākta saskaņā ar šā panta pirmās daļas 1. punktu, pabeidz mēneša laikā vai ātrāk, ja tiek uzsākts kriminālprocess vai administratīvā pārkāpuma lietvedība.

Savukārt saskaņā ar 14.1 panta ceturto daļu, ja objektīvu iemeslu dēļ šā panta trešajā daļā noteikto termiņu nav iespējams ievērot, policijas struktūrvienības priekšnieks to var pagarināt uz laiku, ne ilgāku par četriem mēnešiem. Ja resoriskā pārbaude uzsākta uz iesnieguma pamata, par termiņa pagarināšanu paziņo iesniedzējam.

Ievērojot Kriminālprocesa likuma 36., 37. pantu un ņemot vērā prokurora pilnvaras, kas prokuroram ir piešķirtas, pamatojoties uz Prokuratūras likumu, prokuroram ir tiesības pārbaudīt izmeklēšanas iestādes amatpersonas pieņemtā lēmuma tiesiskumu, piemēram, par atteikumu uzsākt kriminālprocesu, vai pārbaudīt, vai notiek neattaisnota novilcināšana, ja tas skar personas tiesību un likumīgo interešu aizsardzību.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas