E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20692
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Pašnodarbinātā iemaksas un ienākuma nodoklis

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūlijā, 2020
Gatis

Labdien! Vēlos sniegt konsultācijas un cita veida pakalpojumus lietuviešu uzņēmumam, kurus sniegšu Latvijas teritorijā. Par to saņemšu atalgojumu, kas būs arī mana alga. Kādu saimnieciskās darbības veidu man labāk izvēlēties? Strādāšu viens, un citu izdevumu man nebūs. Plānotie ienākumi mēnesī būtu 1000 eiro, no kuriem man vajadzētu samaksāt sociālās iemaksas (32,15%). Tas it kā būtu skaidrs. Vai no atlikušās summas, kas paliks pēc sociālajām iemaksām (aptuveni 687,50 eiro), vēl ir jāmaksā 20% IIN?

A
atbild:
28. jūlijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Fiziskajai personai, reģistrējot saimniecisko darbību Valsts ieņēmumu dienestā, izvēle ir maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli no saimnieciskās darbības (un tad no regulāriem ienākumiem ir jāveic arī valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas: VSAOI) vai arī maksāt mikrouzņēmumu nodokli.

Ja ienākums mēnesī ir 430 eiro, iemaksu likme ir 32,15%. Ja ienākums mēnesī ir lielāks par 430 eiro, iemaksu pilno likmi var maksāt no visa ienākuma vai arī maksāt tikai no 430 eiro, taču tad papildus vēl ir jāmaksā arī 5% pensiju apdrošināšanai no ienākuma summas, kas pārsniedz 430 eiro.

Saimnieciskās darbības veicējam nākamajā gadā no 1. marta līdz 1. jūnijam obligāti jāiesniedz gada ienākumu deklarācija, tad tiek aprēķināts un jāsamaksā ienākuma nodoklis.

Ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamo ienākumu no saimnieciskās darbības nosaka kā ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpību.

Izdevumi ir arī pašnodarbinātā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Tātad par iemaksu summu, kas būs samaksāta kā VSOAI, ar IIN apliekamais ienākums samazināsies.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme gada ienākumam līdz 20 004 eiro ir 20%. Pašnodarbinātais var piemērot neapliekamo minimumu un atvieglojumus par apgādājamiem.

Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļa vietnē ir pieejama informācija par nodokļu režīmiem (sadaļā “Pirmie soļi topošajiem uzņēmumiem”).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas