E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20688
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Vai var atgūt iemaksāto biedra naudu, ja persona nav uzņemta biedrībā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūlijā, 2020
Līga

Labdien! 2017. gadā iegādājos garāžu kooperatīvajā sabiedrībā (turpmāk KS). Iesniedzu iesniegumu par uzņemšanu biedrībā. Par šo laika periodu saņēmu kopumā piecus rēķinus, kuros ir norādīts: apmaksa par biedra naudu. Trīs rēķinus apmaksāju. Tad saņēmu informāciju no KS, ka es nemaz netiku uzņemta KS, jo manu iesniegumu atnesa persona, kurai nebija pilnvaras. Tad tagad man ir jautājums, vai šo biedra naudu, ko esmu iepriekš samaksājusi, KS nebūtu jāatmaksā? Ko man darīt šajā situācijā?

A
atbild:
27. jūlijā, 2020

Saskaņā ar Kooperatīvo sabiedrību likuma 14. panta 1. daļu biedrs ir persona, kas ierakstīta biedru reģistrā. Savukārt šī likuma 14. panta 2. daļa nosaka: persona iegūst biedra statusu ar brīdi, kad tā ierakstīta biedru reģistrā, bet zaudē biedra statusu, kad tā izslēgta no biedru reģistra.

Likuma 15. panta 2. daļa noteic, ka personas rakstveida pieteikumu par iestāšanos sabiedrībā izskata nekavējoties, bet ne vēlāk kā triju mēnešu laikā no tā iesniegšanas dienas. Lēmumu par biedra uzņemšanu pieņem valde, ja statūtos nav noteikta cita pārvaldes institūcija.

Līdz ar to jums jāvēršas attiecīgajā KS ar valdei adresētu iesniegumu, kurā lūdzat sniegt ziņas par sava iesnieguma izskatīšanu. Ja tiks atbildēts, ka neesat KS biedre (netikāt uzņemta), tad attiecīgi arī lūdziet KS atmaksāt nepamatoti saņemto biedra naudu par visu periodu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas