E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20678
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Bērns ir vecāku aizgādnībā un aprūpē

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūlijā, 2020
Tālis

Ministru kabineta 2018. gada noteikumos Nr. 350 noteikts, ka var samazināt zemes nomas maksu, ja izpildīti nosacījumi, t. sk. nomnieka aprūpē ir vismaz trīs nepilngadīgi bērni. Manā dzīvoklī deklarēti un dzīvo trīs mani nepilngadīgie mazbērni un viņu māte (mana meita ir šķīrusies un bezdarbniece, bet vairs nesaņem pabalstu). Materiāli palīdzu mazbērniem. Vai tā skaitās kā “aprūpe”?

A
atbild:
20. jūlijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ministru kabineta noteikumi Nr. 350 “Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumi” paredz, ka nomas maksu var samazināt par 50%, ja ir izpildīti visi minētie nosacījumi:

  1. uz apbūvētā zemesgabala esošā būve ir deklarēta kā nomnieka dzīvesvieta vismaz 12 mēnešus;
  2. nomniekam ir piešķirts maznodrošinātās personas statuss vai I invaliditātes grupa vai viņa aprūpē ir bērns ar invaliditāti vai vismaz trīs nepilngadīgi bērni, vai pilngadīgas personas, kas nav sasniegušas 24 gadu vecumu, ja viņas iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību un nav darba tiesiskajās attiecībās, un uz zemesgabala esošā būve ir deklarēta kā viņu dzīvesvieta.

Saskaņā ar Civillikuma 177. pantā noteikto līdz pilngadības sasniegšanai bērns ir vecāku aizgādībā.

Aizgādība ir vecāku tiesības un pienākums rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās.

Rūpes par bērnu nozīmē viņa aprūpi, uzraudzību un tiesības noteikt viņa dzīvesvietu.

Ja vecāki dzīvo šķirti, vecāku kopīga aizgādība turpinās. Bērna aprūpi un uzraudzību īsteno tas no vecākiem, pie kura bērns dzīvo.

Ja ir faktiski šķēršļi, kas kādam no vecākiem liedz iespēju aprūpēt bērnu vai arī bērns atrodas veselībai vai dzīvībai bīstamos apstākļos vecāku vainas (apzinātas rīcības vai nolaidības) dēļ, bāriņtiesa pieņem lēmumu par aprūpes tiesību atņemšanu vecākiem.

Tas, ka jūs materiāli palīdzat mazbērniem, nenozīmē, ka viņi atrodas jūsu aprūpē noteikumos minētās normas izpratnē ar tiesībām uz nomas maksas atvieglojumu. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas