E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20673
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Ceļa zīmju uzstādīšana ir jāsaskaņo ar LVC un zemes īpašniekiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūlijā, 2020
Armands

Labdien! Blakus atrodas divas daudzdzīvokļu mājas, kurām ir privatizēts katrai savs apkārtējais zemes gabals. Ēkas pieder iedzīvotājiem kā domājamo daļu īpašums. Fiziskā robeža iet gar iebraucamā ceļa malu, un viena no mājām ir oficiāli uzstādījusi stāvēšanas aizlieguma ceļa zīmes ar atļauju stāvēt tās mājas iedzīvotājiem. Tomēr fiziski dabā šīs zīmes ir uzstādītas otras mājas teritorijā, pārkāpjot robežu. Ar otras mājas iedzīvotājiem nav notikusi saskaņošana par šo zīmju uzstādīšanu viņu teritorijā. Sanāk, ka tiek pārkāpta privātīpašuma robeža, vienas zīmes gadījumā – ~1 m, otras zīmes gadījumā: ~2–3 m. Kā rīkoties šajā situācijā, kad tiek pārkāptas privātā kopīpašuma robežas bez saskaņošanas ar mājas iedzīvotājiem?

A
atbild:
23. jūlijā, 2020

Saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 4. panta 8. daļu valsts AS “Latvijas Valsts ceļi” (LVC) uzrauga ceļu būvniecību, remontu, rekonstrukciju un uzturēšanu satiksmei drošā stāvoklī atbilstoši normatīvajiem aktiem un standartiem ceļu satiksmes drošības jomā, veic ar ceļu satiksmi saistītu objektu būvniecības un rekonstrukcijas projektu saskaņošanu un uzrauga satiksmes organizāciju un tās tehnisko līdzekļu (tātad – arī ceļa zīmju) izvietojuma atbilstību Latvijā obligāti piemērojamo standartu un citu normatīvu prasībām.

Vispirms jums jānoskaidro, vai attiecīgās ceļu zīmes ir izbūvētas likumīgi, t. i., vai ir saņemts saskaņojums no zemes īpašniekiem.

Ceļu satiksmes likuma 38. panta 2. daļa “Ceļu satiksmes organizācijas tehniskie līdzekļi” noteic, ka satiksmi uz ceļiem organizē ar ceļa zīmēm, ceļa apzīmējumiem, luksoforiem, transporta un gājēju plūsmas nožogojumiem un citiem tehniskajiem līdzekļiem, kas atbilst Latvijā obligāto standartu un citu normatīvu prasībām. Satiksmes organizācijas tehnisko līdzekļu izvietošanu, uzstādīšanu un noņemšanu veic ceļa pārvaldītājs atbilstoši saskaņotajai projekta dokumentācijai vai saskaņojot ar “Latvijas Valsts ceļiem” (LVC). Saskaņojums par satiksmes organizācijas tehnisko līdzekļu izvietošanu, uzstādīšanu un noņemšanu attiecas uz atbilstību standartiem ceļu satiksmes drošības jomā.

Līdz ar to, ja apstiprināsies jūsu apgalvojums, ka ceļa zīmes ir uzstādītas pretlikumīgi (bez saskaņošanas ar AS “Latvijas Valsts ceļi” un zemes īpašniekiem), tad pēc atbildes saņemšanas ceļa uzturētājam bus pienākums tās demontēt.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 46 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas