E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20653
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Vai dāvināts īpašums ir laulāto kopīga manta

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūlijā, 2020
Linards

Ja laulības laikā vīram vectēvs uzdāvina nekustamo īpašumu, vai sievai ir tiesības uz šo īpašumu, ja laulība tiek šķirta? Kā būtu pareizāk noformēt šādu darījumu, lai gan vīram, gan sievai būtu līdzvērtīgas tiesības uz īpašumu?

A
atbild:
21. jūlijā, 2020
Edīte Brikmane
LV portāls

Jebkas, kas laulātajam ir dāvināts, ir viņa atsevišķa manta. To paredz Civillikuma 91. pants, nosakot: katra laulātā atsevišķa manta cita starpā ir arī manta, ko viens laulātais ieguvis bez atlīdzības laulības laikā. Tātad šajā gadījumā dāvinājums ir vīra atsevišķa manta. Tomēr to varēs pierādīt tikai tad, ja šķiršanās gadījumā laulātais varēs uzrādīt dokumentus, kas apliecina dāvinājumu.

Ja puses vienojas slēgt laulības līgumu, tad starp viņiem tiek dibinātas laulāto līgumiskās mantiskās attiecības. Jāņem vērā, ka konflikta gadījumā mantas sadalē tiek ņemts vērā tieši laulības līgums, kam ir lielāks saistošs spēks nekā laulāto likumiskajām mantiskajām attiecībām, kas noteiktas Civillikumā. Slēdzot laulības līgumu, pusēm ir iespēja skaidri norādīt, vai visa esošā un turpmāk iegūtā manta būs kopīga vai atsevišķa.

Pirms līguma noslēgšanas ieteicams jautājumu izrunāt ar zvērinātu notāru.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 65 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas