E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20650
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Atkritumi

Kādi noteikumi jāievēro, izvietojot konteinerus drēbju savākšanai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūlijā, 2020
Aklex

Labdien! Kādi noteikumi ir jāievēro, lai izvietotu konteinerus drēbju un tekstilizstrādājumu savākšanai? Cik saprotu, Rīgā ir četri atkritumu apsaimniekotāji, kuri drīkst slēgt līgumus ar dzīvokļu un māju īpašniekiem, kā arī daudzdzīvokļu namu apsaimniekotājiem. Manā gadījumā šīs nav apdzīvotās mājas un teritorijas, bet vienkārši nodošanas punkti, lai veicinātu pārstrādi, kā arī ziedojumus labdarībai.

A
atbild:
24. jūlijā, 2020

Pašlaik Latvijā iniciatīvas tekstilmateriālu dalītai vākšanai ir brīvprātīgas un tās organizē atkritumu apsaimniekošanas komersanti, kas pašvaldībās ir uzstādījuši speciālus konteinerus lietoto apģērbu un apavu nodošanai tekstilmateriālu šķirošanai un pārstrādei.

Jāievēro, ka saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas likuma 1. panta 1. punktu par atkritumiem uzskata jebkuru priekšmetu vai vielu, no kuras tās valdītājs atbrīvojas, ir nolēmis vai spiests atbrīvoties. Ja iedzīvotājs ir atbrīvojies no attiecīgā tekstilmateriāla, to ievietojot, piemēram, sadzīves atkritumu konteinerā vai speciāli tekstilmateriālu atkritumu savākšanai paredzētā konteinerā, tad šādu tekstilmateriālu uzskata par atkritumiem, un atkritumu apsaimniekošanas darbībām ir jāsaņem nepieciešamā atļauja no Valsts vides dienesta.

Latvijā dalītās savākšanas sistēma tekstilmateriāliem jāizveido līdz 2025. gada 1. janvārim, pamatojoties uz Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu (ES) 2018/851 (2018. gada 30. maijs), ar ko groza Direktīvu 2008/98 par atkritumiem. Ievērojot komersantu iniciatīvas un iedzīvotāju interesi, ministrija izvērtēs, vai sistēmu kā obligātu visā Latvijā varētu ieviest jau ātrāk, piemēram, no 2023. gada. Tam nepieciešams izstrādāt grozījumus Ministru kabineta noteikumos, ko plānots izdarīt līdz šā gada oktobra beigām. Sabiedrībai būs iespējas piedalīties šo noteikumu apspriešanā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas