E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20644
Lasīšanai: 3 minūtes

Uzturlīdzekļu parāda piedziņa uz tiesas sprieduma vai vienošanās pamata

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2020
Diāna

Situācija tāda, ka no 2016. gada bērnu tēvs maksāja uzturlīdzekļus nepilnā apmērā. Šobrīd parāds ir vairāk par 1000 eiro. Nesen nejauši uzzināju, ka viņš bija pieķerts alkohola reibumā pie stūres, tātad viņu atlaida no darba un būs jāvēršas Uzturlīdzekļu garantiju fondā. Kur jāvēršas, lai atmaksātu arī parādu? Pie tiesu izpildītāja?

A
atbild:
19. oktobrī, 2020
Ilona Barkovska
juriste

Diemžēl jautājums nesatur informāciju, uz kāda dokumenta pamata tika piedzīti uzturlīdzekļi: vai tika noslēgta vienošanās par tiem. Ja uzturlīdzekļi tika noteikti, noslēdzot vienošanos notariālā akta veidā, kas paredz piespiedu izpildi, tad jāvēršas pie zvērināta notāra, pie kura tika noslēgta vienošanās, un jāsaņem izpildu akts. Ar izpildu aktu un vienošanās dokumentu ir jādodas pie zvērināta tiesu izpildītāja, jāiesniedz viņam iesniegums par piespiedu izpildi. Plašāk par to, kas ir jādara šādā gadījumā, rakstīts portālā publicētajā atbildē.

Ja uzturlīdzekļi tika piedzīti ar spēkā stājušos tiesas spriedumu, tad ir jāvēršas attiecīgajā tiesā ar lūgumu izsniegt izpildu rakstu un ar izpildu rakstu un sprieduma norakstu ir jādodas pie zvērināta tiesu izpildītāja, jāiesniedz viņam iesniegums par piespiedu izpildi. Jāņem vērā, ka saskaņā ar Civilprocesa likuma 546. panta pirmo daļu izpildu dokumentu var iesniegt piespiedu izpildei 10 gadu laikā no tiesas vai tiesneša nolēmuma spēkā stāšanās dienas, ja likumā nav noteikti citi noilguma termiņi.

Vēršoties pie zvērināta tiesu izpildītāja (ņemot vērā situāciju ar Covid-19 izplatību), pēc iespējas jāizmanto attālinātie saziņas veidi (e-pasts, vēstules nosūtīšana pa pastu utt.). Šāds ieteikums ir publicēts Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes mājaslapā šeit.

Savukārt, ja par uzturlīdzekļiem tika noslēgta vienošanās (kura nebija noslēgta notariālā akta veidā, kas paredz piespiedu izpildi), tad ir jāvēršas tiesā ar prasības pieteikumu par uzturlīdzekļu parāda piedziņu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas