E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20637
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Vai jāreģistrē SIA, lai varētu apstrādāt personas datus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. jūlijā, 2020
Jānis

Labdien! Vai man kā fiziskai personai ir tiesības iegūt un uzglabāt personas datus, ja man, piemēram, ir mājaslapa, kurā cilvēki var reģistrēties (iegūstamie dati: vārds, uzvārds, e-pasts, telefona numurs), vai man ir jāatver tas pats SIA?

A
atbild:
21. jūlijā, 2020

Fizisko personu datu apstrādi Latvijā, līdzīgi kā citās ES valstīs, reglamentē Vispārīgā datu aizsardzības regula 2016/679. Saskaņā ar minētās regulas 4. panta 1. punktu “personas dati” ir jebkura informācija, kas attiecas uz identificētu vai identificējamu fizisku personu (“datu subjekts”); identificējama fiziska persona ir tāda, kuru var tieši vai netieši identificēt, jo īpaši atsaucoties uz identifikatoru, piemēram, minētās personas vārdu, uzvārdu, identifikācijas numuru, atrašanās vietas datiem, tiešsaistes identifikatoru vai vienu vai vairākiem minētajai fiziskajai personai raksturīgiem fiziskās, fizioloģiskās, ģenētiskās, garīgās, ekonomiskās, kultūras vai sociālās identitātes faktoriem.

Savukārt personas datu apstrādē iesaistītās personas ir pārziņi, apstrādātāji, koppārziņi u. c.

Ja jūs patstāvīgi izveidojat savu mājaslapu un vēlaties iegūt citu personu datus, tad regulas izpratnē jūs būsiet datu apstrādes pārzinis.

Regulas 4. panta 7. punkts nosaka: “pārzinis” ir fiziska vai juridiska persona, publiska iestāde, aģentūra vai cita struktūra, kas viena pati vai kopīgi ar citām nosaka personas datu apstrādes nolūkus un līdzekļus; ja šādas apstrādes nolūkus un līdzekļus nosaka ar Savienības vai dalībvalsts tiesību aktiem, pārzini vai tā iecelšanas konkrētos kritērijus var paredzēt Savienības vai dalībvalsts tiesību aktos.

Līdz ar to lietā nav nozīmes tam, vai jūs kā pārzinis veiksiet datu apstrādi kā fiziska persona vai šim nolūkam dibināsiet juridisku personu.

Veicot personas datu apstrādi, jums (kā pārzinim) ir pienākums ievērot regulu, it īpaši pievēršot uzmanību 5. un 6. pantā noteiktajam.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas