E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20636
Lasīšanai: 3 minūtes

Atprasījuma tiesības

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. jūlijā, 2020
Eduards

Nopirku mašīnu uz nomaksu. Maksāju par to kādu laiku, bet sanāca tāda situācija, ka vairs nebija iespējams maksāt. “Draugs” man piedāvāja par to maksāt. Bija palikusi apmēram puse, ko maksāt, un, ja es atdotu mašīnu kredītiestādei, es vienalga būtu parādā. Tā kā es tik un tā biju spiests maksāt, bet nevarēju, nolēmu: lai viņš maksā, ja grib. Dokumentus nodevu, kā arī sastādījām rakstisku līgumu, ka viņš apņemas godprātīgi par to maksāt, nekavējot nevienu maksājumu. Kādu laiku viņš ar šo mašīnu brauca un par to maksāja, bet vienā brīdī mašīnu saplēsa. To vairs nevar saremontēt. Nu, protams, tagad viņš atsakās maksāt, jo, redz, mašīnas viņam vairs nav, par ko maksāt? Kredītiestādei, protams, tas ir vienalga, viņi prasa vai nu naudu, vai mašīnu. To, starp citu, viņš vēl izdomāja pārdot detaļās. Kaut gan viņš pat nebija mašīnas turētājs, lai tā darītu. Jautājums arī, kādēļ “šrots” to pieņēma. Diemžēl nezinu, ko šādā situācijā darīt. Maksimums, ko no viņa var dabūt, ir atbilde, ka naudas nav, mašīnas nav, neko nezinu, atvaino. Kā šādā situācijā jārīkojas? Gribu piebilst: nebija runāts, ka es no viņa kaut ko dabūšu, lai paliktu plusā vai atgūtu to, ko esmu jau samaksājis. Viņam bija jāmaksā tikai par pašu mašīnu. Tieši tāda bija noruna. Tāpēc es pat nemēģināju ar šo vienošanos nopelnīt.

A
atbild:
21. jūlijā, 2020

Ņemot vērā apstākļus, ka par transportlīdzekļa lietošanas tiesību nodošanu jūsu draugam pušu starpā tika noslēgts rakstisks līgums, vispirms jāvērtē minētā līguma nosacījumi attiecībā uz jūsu drauga atbildību par šī līguma neievērošanu.

Bez minētā, ja lietā nav strīda par to, ka jūsu draugs (kas bija automašīnas faktiskais valdītājs ceļu satiksmes negadījuma brīdī) ir iesaisīts ceļu satiksmes negadījumā, kā rezultātā automašīna ir bojāta, un ir atzīts par vainīgo pusi, tad saskaņā ar Civillikuma 1779. pantu viņam ir pienākums atlīdzināt jums nodarītos zaudējumu.

Ja jūsu draugs atsakās labprātīgi atlīdzināt automašīnas vērtību, jums ir tiesības celt prasību tiesā par zaudējumu atlīdzināšanu.

Par automašīnas “norakstīšanu” paskaidrojam: lai noskaidrotu transportlīdzekļa tiesisko statusu, jums jāvēršas Ceļu satiksmes drošības direkcijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 64 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas