E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20635
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Fakts, ka persona ir bijusi tiesāta, atstāj sekas uz visu dzīvi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. jūlijā, 2020
Marta

Labdien! Vēršos ar jautājumu, uz kuru nevaru atrast atbildi: par iespējām piedzīt morālā kaitējuma atlīdzību no nozieguma veicēja. Kad biju pavisam jauna un neapdomīga (jāatzīst, pat stulba), paveicu smagu pārkāpumu. Man tika piespriests vairākus gadus ilgs cietumsods, kā arī bija jāmaksā morālā kompensācija (kas procentuāli šos gadus ir pieaugusi, tagad ir ap 150 000 eiro). Šobrīd vēlos darīt visu iespējamo, lai mainītos un tur vairs neatgrieztos, un visu atmaksātu, bet likumiskā virzība uz to ir 0. Lai sāktu atmaksāt kaitējumu, ir jāpelna pietiekama summa, ar ko nosegt parādu, Latvijā to izdarīt nav reāli, jo fiziski nevar nopelnīt. Esmu gatava strādāt melnās miesās, bet pēc ieslodzījuma neviens negrib ņemt tādus darbā. Ja pieļauju iespēju braukt uz ārzemēm, tad pirmo periodu pēc iznākšanas to nevaru darīt, ir liegums. Realitātē viss ir pakārtots tam, lai visu dzīvi dzīvo pēc minimuma un nevari integrēties (ko, loģiski, neviens nevēlas) vai arī atgriezies ieslodzījuma vietā, kur pakļaujies noteikumiem, bet izslēdzas variants, ka esi nošķirtenis. Tā šis aplis nekad nebeidzas. Es neapgalvoju, ka visiem būtu mūs jāuzņem un jālolo, bet varētu dot iespēju atgriezties no tiem mēsliem. Citādi varēsim drīzumā izolēt visu sabiedrību, jo nav atgriešanās iespējas. Tad nu mans jautājums: kā Latvijā ir iespējams efektīvi un plānveidā nosegt visu maksājumu, lai tas nevilktos līdzi visu dzīvi? Paldies, ļoti ceru uz atbildi!

A
atbild:
20. augustā, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Jautājumā norādīts, ka izdarījāt smagu pārkāpumu, par ko liecina arī reāla brīvības atņemšana uz vairākiem gadiem.

Kriminālprocesa likuma (KPL) mērķis ir noteikt tādu kriminālprocesa kārtību, kas nodrošina efektīvu Krimināllikuma normu piemērošanu un krimināltiesisko attiecību taisnīgu noregulējumu bez neattaisnotas iejaukšanās personas dzīvē.

Saskaņā ar KPL 22. pantu personai, kurai ar noziedzīgu nodarījumu radīts kaitējums, ņemot vērā tās morālo aizskārumu, fiziskās ciešanas un mantisko zaudējumu, tiek garantētas procesuālās iespējas morālas un materiālas kompensācijas pieprasīšanai un saņemšanai.

Ikvienai personai par saviem jaunības grēkiem ir jāuzņemas atbildība un jārēķinās ar sekām.

Kā iepriekš LV portālam norādījis Zemgales apgabaltiesas tiesnesis Juris Siliņš, jaunībā izdarītie noziedzīgie nodarījumi var būt arī samērā nelieli pārkāpumi (huligānisms, mantas bojāšana, miesas bojājumu nodarīšana), kas vēlāk var ietekmēt visu atlikušo dzīvi. Proti, jaunieši kompānijā var sakauties, bet vēlāk tas var ietekmēt iespējas personai ieņemt kādu konkrētu amatu.

Atbilstoši likuma normām fakts, ka persona ir bijusi tiesāta, atstāj sekas uz visu dzīvi.

Aprakstītajā situācijā vienīgais ieteikums ir meklēt darbu, strādāt, pelnīt darba algu un atmaksāt piemēroto morālā kaitējuma naudas summu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas