E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20616
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai varēs saņemt maternitātes pabalstu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. jūlijā, 2020
Valdis

Vai māmiņa, kura saņēma maternitātes pabalstu, piedzimstot pirmajam bērnam, saņems maternitātes pabalstu arī ar otro bērnu, kas piedzims pēc 2 gadiem, ja šajos divos gados māmiņa ir bijusi bezalgas atvaļinājumā vai vispār nav bijusi darba ņēmējs?

A
atbild:
20. jūlijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Lai varētu saņemt maternitātes pabalstu, jābūt sociāli apdrošinātai kā darba ņēmējai vai pašnodarbinātai. Tiesības uz maternitātes pabalstu ir arī sievietēm, kuras ne agrāk kā 60 dienas pirms grūtniecības vai dzemdību atvaļinājuma zaudē darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu.

No 2020. gada 1. septembra tiek noteikts kvalifikācijas periods tiesību iegūšanai arī uz maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstu, tāpat kā tas jau ir noteikts slimības pabalstam, proti, lai būtu tiesības saņemt minētos pabalstus, valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām jābūt veiktām ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu  mēnešu periodā vai sešus mēnešus pēdējo divdesmit četru mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums.

Tas nozīmē: ja grūtniecības atvaļinājuma sākuma datums iestāsies pēc 2020. gada 1. septembra, tad papildus tiks vērtētas tiesības uz maternitātes pabalstu, ņemot vērā noteiktos kvalifikācijas nosacījumus par nepieciešamo apdrošināšanas periodu, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Aiva Zīrāka skaidrojusi LV portālam e-konsultācijā “Par tiesībām uz pabalstiem par nākamo bērnu, ja ir izbeigtas darba attiecības”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas