E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20613
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Kā noformēt iesniegumu par atvaļinājuma naudas izmaksu nākamajā darba samaksas reizē

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. jūlijā, 2020
Ainars

Labdien! Vēlos uzdot jautājumu saistībā ar Darba likuma 69. panta 4. punktu. Gatavojos iet atvaļinājumā un vēlos rakstīt iesniegumu darba devējam, ka atvaļinājuma naudu gribu saņemt nākamajā darba samaksas izmaksas dienā. Darba devējs skaidro: ņemot vērā, ka mana atvaļinājuma laikā iekrīt avansa izmaksas diena, atvaļinājuma naudu, pamatojoties uz manu iesniegumu, izmaksās avansa dienā. Es avansu nekad neesmu izmantojis un vēlos atvaļinājuma naudu saņemt kā vienmēr, algas dienā. Vai pēc iepriekš minētā Darba likuma panta saprotams, ka ir divas darba samaksas dienas mēnesī: avansa izmaksas diena un algas izmaksas diena? Un taisnība ir darba devējam?

A
atbild:
28. jūlijā, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 69. panta pirmā daļa noteic, ka darba devējam ir pienākums izmaksāt darba samaksu ne retāk kā divas reizes mēnesī, ja darbinieks un darba devējs nav vienojušies par darba samaksas izmaksu reizi mēnesī.

Šī panta ceturtās daļas otrais teikums paredz elastīgāku laiku atvaļinājuma samaksas veikšanai. Faktiski tas nozīmē, ka darba devējam ir ar likumu noteikts ierobežojums atvaļinājuma naudu pēc darbinieka rakstveida pieprasījuma izmaksāt  nākamajā darba samaksas izmaksas dienā.

Jums var ieteikt noskaidrot atbilstoši darba līgumā vai citā iekšējā dokumentā ietvertajai informācijai, par cik darba samaksas reizēm – vienu vai divām – ir vienošanās.

Ja, piemēram, darba līgumā vienošanās ir par vienu darba samaksas reizi mēnesī, jūs varat savā iesniegumā par atvaļinājuma naudas izmaksu atsaukties uz Darba likuma 69. panta pirmo daļu un lūgt atvaļinājuma naudu izmaksāt nākamajā algas dienā, norādot konkrētu datumu.

Ja darba līgums vai cits iekšējais dokuments paredz vienošanos par divām darba samaksas izmaksas reizēm, tad iesniegumā par atvaļinājuma naudas izmaksu varat norādīt, ka darba samaksu parasti saņemat vienu reizi mēnesī – algas dienā –, un lūgt atvaļinājuma naudu izmaksāt nākamajā algas dienā, norādot konkrētu datumu. Tādējādi darba devējs, ievērojot iesniegumā izteikto darbinieka lūgumu, nebūs pārkāpis likumu, kā arī samazinājis darbinieka tiesību apjomu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas