E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20600
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai honorāra dēļ var samazināt pabalstu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. jūlijā, 2020
Ilona Orleja

Ja māmiņa atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, vai viņa var saņemt vienreizēju honorāru par muzikālu izpildījumu koncertā? Vai viņa zaudēs kādu daļu no bērna kopšanas pabalsta?

A
atbild:
20. jūlijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jautājums acīmredzot ir par vecāku pabalstu, ko saņem sociāli apdrošināts vecāks. Vienlaikus ar šo pabalstu maksā arī bērna kopšanas pabalstu (171 eiro mēnesī). To saņem arī sociāli neapdrošināti vecāki. Visiem paredzēto bērna kopšanas pabalstu neietekmē tas, vai tā saņēmējs strādā (gūst ienākumus) vai nestrādā.

Autoratlīdzības saņēmējam, ja ienākums no autoratlīdzības mēnesī sasniedz vai pārsniedz minimālās algas apmēru (430 eiro), jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā, jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) kā pašnodarbinātajam un no brīvi izraudzīta objekta, kas nav mazāks par minimālās algas apmēru, ir jāveic iemaksas vispārējā apmērā (32,15%). Līdz ar to vecāku pabalsta saņēmējs šajā periodā neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, jo gūst ienākumus kā pašnodarbinātais, un par šo periodu vecāku pabalstu izmaksās 30% no piešķirtā.

Savukārt, ja autoratlīdzības saņēmējam nerodas pienākums veikt iemaksas vispārējā kārtībā, maksājot 32,15% likmi, tad saņemtā autoratlīdzība neietekmē tiesības saņemt vecāku pabalstu bērna kopšanas atvaļinājuma laikā.

Atsevišķa kārtība ir situācijām, ja autoratlīdzības saņēmējs ir darba ņēmējs.

Par pabalstu izmaksu savā individuālajā gadījumā, kas ir saistīts ar konkrētu informāciju, jāuzzina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā; arī rakstot uz e-pastu: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas