E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20599
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Dalītā īpašuma mantošanas sadales kārtība

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. jūlijā, 2020
Sarma

Labdien! Mani interesē mantojuma sadale. Mēs ar brāli esam divi mantinieki vienam zemesgabalam, uz kura ir meži, lauksaimniecības un ēku zeme, ko pati apstrādāju/uzkopju, man uz tās ir uzceltas dažādas saimniecības ēkas, kas zemesgrāmatā ir rakstītas tikai uz mana vārda. Vai, veicot mantas dalīšanu, man nāktos kādu no ēkas daļām atdot brālim? Ja es veicu lauku apstrādi (kas ir dokumentēta), vai man būtu kāda priekšroka zemes izvēlē?

A
atbild:
15. jūlijā, 2020
Olga Lauva
juriste

Savā jautājuma izklāstā neesiet norādījusi būtisku aspektu – kas ir zemes īpašnieks, jo no tā ir atkarīga arī mantošanas kārtība. Jautājuma aprakstā minat, ka jums ir brālis. Tātad saskaņā ar Civillikuma normām abi esat neatraidāmie mantinieki uz zemi, ja mantojat pēc likuma (Civillikuma 424. p., 425. pants).

Saskaņā ar Civillikuma trešās daļas 994. pantu par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā. Ja ēkas, kā norādāt jautājuma aprakstā, pieder jums un tās ir ierakstītas zemesgrāmatā uz jūsu vārda, tad jūs esat attiecīgā īpašuma īpašniece.

 Zemes īpašums un mājas īpašums ir atsevišķi īpašumi. Attiecīgi zemes īpašnieka maiņas gadījumā jūsu īpašumtiesības uz ēkām netiek skartas. Jūs turpināsiet lietot attiecīgās ēkas un paliksiet tās īpašniece.

No jautājuma apraksta nav saprotams – kāpēc ir izveidojies dalītais īpašums. Īpašumā ēkas uz zemes pieder vienai, bet zeme – citai personai. Šī situācija ir izņēmums no Civillikuma ēkas un zemes vienotības principa, un to regulē citi normatīvi.

Ja mantosiet pēc likuma (kā neatraidāmais mantinieks) vai attiecīgi agrāk, aicinātu jūs nākotnē sakārtot jautājumu par zemes zem un ap ēku lietošanu, ja vien attiecībā uz zemi zemesgrāmatā nav ierakstīti kādi apgrūtinājumi. Būtu jāpārdomā šīs attiecības noregulēt ar zemes lietošanas līguma vai nomas līguma starpniecību. Savukārt mantojuma sadales jautājumā aicinu jūs vērsties pie zvērināta notāra.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas