E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20596
Lasīšanai: 4 minūtes
7
7

Atšķirīgas attieksmes aizliegums

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. jūlijā, 2020
Baiba

Atgriezos darbā pašvaldības iestādē pēc bērna kopšanas atvaļinājuma (BKA), un, kamēr tajā biju, visiem kolēģiem, kuri strādā šajā nodaļā, ir palielināts atalgojums, bet ne man, lai arī veicam vienādus amata pienākumus. Algas nepalielināšana tiek skaidrota ar to, ka alga tika palielināta konkrētām personām, nevis amata vienībai un es neesot parakstījusi jauno amata aprakstu pēc nodaļu struktūras izmaiņām. Nodaļas struktūra un nolikums par izmaiņām nodaļā tika parakstīts pirms manas došanās BKA, bet jauno amata aprakstu parakstīt tad vēl nepaspēju. Vai darbiniekam, kurš vienā darbavietā ieņem tādu pašu amatu kā citi kolēģi, drīkst būt zemāks atalgojums, pat ja nav parakstīts atjaunotais amata apraksts?

A
atbild:
30. jūlijā, 2020
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba likuma 7. pantā ir ietverts viens no darba tiesību pamatprincipiem – vienlīdzīgu tiesību princips. Minētā panta pirmā daļa noteic, ka ikvienam darbiniekam ir tiesības uz darbu, taisnīgiem, drošiem un veselībai nekaitīgiem darba apstākļiem, kā arī taisnīgu darba samaksu. Šīs tiesības darba devējam jānodrošina bez jebkādas diskriminācijas.

Aizliegums īstenot atšķirīgu attieksmi pret darbiniekiem, gan dibinot darba tiesiskās attiecības, gan darba tiesisko attiecību pastāvēšanas laikā, it īpaši paaugstinot darbinieku amatā, nosakot darba apstākļus, darba samaksu vai profesionālo apmācību, vai kvalifikācijas paaugstināšanu, gan uzsakot darba līgumu, noteikts Darba likuma 29. pantā. Darba likums nosaka atšķirīgas attieksmes aizliegumu atkarībā no darbinieka rases, ādas krāsas, vecuma, invaliditātes, reliģiskās, politiskās vai citas pārliecības, nacionālās vai sociālās izcelsmes, mantiskā vai ģimenes stāvokļa, seksuālās orientācijas vai citiem apstākļiem.

Saskaņā ar vienlīdzīgas attieksmes un diskriminācijas aizlieguma principu darbiniekiem, kas strādā tādu pašu vai vienādu darbu, kuriem ir vienādi vai līdzīgi darba pienākumi, apstākļi, kādos viņi veic darbu, ir jāsaņem vienāda darba samaksa neatkarīgi no dzimuma, vecuma, invaliditātes, politiskās pārliecības, nacionālās vai sociālās izcelsmes vai citiem faktoriem. Nosakot darba algu uzņēmumā, darba devējs var vērtēt arī darbinieka personīgos faktorus, piemēram, izglītību, kvalifikāciju, darba stāžu un citus faktorus, un noteikt šādiem darbiniekiem augstāku darba algu.

Ja darbinieks uzskata, ka attiecībā pret viņu darba devējs pārkāpj atšķirīgas attieksmes aizliegumu, piemēram, par vienu un to pašu amatu un līdzvērtīgiem darba uzdevumiem nosaka zemāku darba algu salīdzinājumā ar pārējiem darbiniekiem un šādas attieksmes pamatā nav ob­jektīvi kritēriji (nav objektīvi attaisnojama), viņam ir tiesības prasīt atlīdzību, kādu darba devējs parasti maksā par tādu pašu darbu vai vienādas vērtības darbu. Tādējādi darbiniekam saskaņā ar Darba likuma 94. pantu ir tiesības vērsties ar sūdzību pie darba devēja, norādot uz attiecīgajiem apstākļiem. Ja darba devējs pēc sūdzības izskatīšanas nenovērš darbinieka tiesību vai likumīgo interešu aizskārumu, darbiniekam atbilstoši Darba likuma 60. panta trešajai daļai ir tiesības celt tiesā prasību par vienlīdzīgas darba samaksas nodrošināšanu triju mēnešu laikā no dienas, kad viņš uzzināja vai viņam vajadzēja uzzināt par vienlīdzīgas darba samaksas noteikumu pārkāpumu. Turklāt saskaņā ar Darba likuma 29. panta astoto daļu, ja tiek pārkāpts atšķirīgas attieksmes aizliegums un aizliegums radīt nelabvēlīgas sekas, darbiniekam papildus citām Darba likumā noteiktajām tiesībām ir tiesības prasīt zaudējumu atlīdzību un atlīdzību par morālo kaitējumu. Strīda gadījumā atlīdzības apmēru nosaka tiesa pēc sava ieskata.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas