E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20588
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
7
7

Kas notiek ar parādsaistībām, kamēr mantojums nav saņemts

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. jūlijā, 2020
Edgars

Kas notiek ar parādsaistībām pēc cilvēka nāves? Vai mantiniekiem būs jāmaksā arī kavējuma procenti, ņemot vērā, ka ikmēneša maksājumi vairs netiek maksāti?

A
atbild:
13. augustā, 2020
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Personas nāve nav saistību tiesību izbeigšanās vai apturēšanas pamats, Civillikuma 1519. pantā noteikts, ka no līguma izrietošās tiesības un saistības, ciktāl tās nav tīri personiskas, pāriet uz līdzēju mantiniekiem un tiesību pēcniekiem, ja vien likumā nav paredzēts noteikts izņēmums. Neatdots aizdevums nav “tīri personiska” saistība Civillikuma izpratnē, jo aizdevējam nav svarīgi, kura persona atdod parādu.

Ja saistību tiesība ir spēkā, tad tā ir jāpilda saskaņā ar līguma noteikumiem. Noteikums, ka personas nāve aptur kavējumu procentu piedziņu uz laiku, var tikt pielīgts, bet parasti darījuma slēgšanas brīdī netiek atrunāti tādi gadījuma rakstura notikumi kā vienas līguma slēdzēja puses nāves iestāšanās.

Parādsaistības turpina būt spēkā arī pēc personas nāves, un mantiniekiem ir pienākums turpināt parādsaistību izpildi saskaņā ar mantojuma atstājēja noslēgto līgumu. Katrs mantinieks var veikt tūlītējas darbības, lai neradītu uzņemto parādsaistību pārkāpumus un novērstu nokavējuma procentu rašanos. Civillikuma 723. pants nosaka pienākumu mantiniekam, kura rokās atrodas mantojums vai tā sastāvdaļas, rīkoties par mantojumu kā par savu mantu. Ar savu mantu saprātīga persona rīkotos tā, lai iespēju robežās neradītu liekus izdevumus nokavējumu procentu veidā. Ja mantojums nav nonācis neviena mantinieka rīcībā, tad šāds pienākums mantiniekam nav obligāts.

Lai arī pienākums veikt darbības, lai neradītu mantojumam zaudējumu, var nebūt obligāts, Civillikuma 721. panta noteikumi noteic, ka šādā gadījumā viena līdzmantinieka izdevumi mantojumam, ciktāl tie bijuši nepieciešami mantojuma uzturēšanai vai nesuši tam [mantojumam] patiesu labumu, jānes visiem līdzmantiniekiem samērā ar katra daļu. Arī kavējumu procentu neradīšana, izpildot parādsaistību, ir tāda darbība, kas veikta mantojuma uzturēšanai. Ja kāda persona nevēlas piedalīties parādsaistību segšanā, pieņemt mantojumu nav obligāti, tāpēc pastāv iespēja nekļūt par mantinieku un atstāt mantojumu kopā ar visu parādu citiem mantiniekiem vai vienīgi pašam kreditoram.

Vienlaikus Civillikuma 722. pants nosaka regulējumu situācijai, ja pēc personas nāves kāds mantinieks samaksā visu parādu, lai tas neietekmētu mantojumu. Arī šādai rīcībai nav nepieciešama pārējo mantinieku atļauja. Ja kāds līdzmantinieks samaksā mantojuma atstājēja parādus, tad viņš par to var prasīt no saviem līdzmantiniekiem atlīdzību samērā ar to daļām.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas