E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20558
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Kādos gadījumos pagarina aizliegumu vadīt transportlīdzekli

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūlijā, 2020
Olga

Labdien! Ir atņemta vadītāja apliecība (uz 4 gadiem) par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā. Līdz ar jauna likuma stāšanos spēkā gribu precizēt jautājumu par gadījumu, kad persona ar atņemtām tiesībām tiek pieķerta pie stūres: vai braukšanas aizlieguma termiņš tiks pagarināts attiecīgi pagājušajam aizlieguma laikam, vai arī tiks piemērots tikai sods naudas izteiksmē? Paldies!

A
atbild:
21. decembrī, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Pastāv divi atšķirīgi ierobežojumi, kādā veidā tiek piemērots tiesību aizliegums vadīt transportlīdzekli. Viens no tiem ir transportlīdzekļa vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums uz gadu pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros, otrs – tiesību atņemšana līdz pieciem gadiem vai tiesību izmantošanas aizliegums līdz diviem gadiem administratīvo pārkāpumu papildsodu piemērošanas ietvaros. Tādējādi atšķiras arī minēto tiesību ierobežojumu izpilde, tostarp tiesību izmantošanas aizlieguma termiņa pagarināšana to nelikumīgas izmantošanas gadījumā.

Informācija, ar ko transportlīdzekļa vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros atšķiras no tiesību atņemšanas vai tiesību izmantošanas aizlieguma administratīvo pārkāpumu papildsodu piemērošanas ietvaros, tostarp ar iepriekš Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (LAPK) noteikto, atrodama LV portāla publikācijā “Kādi tiesību ierobežojumi aizliedz vadīt transportlīdzekli”.

Administratīvās atbildības likumā (AAL), ar kuru LAPK zaudēja spēku, nav pārņemta LAPK 312. panta otrās daļas tiesību norma, kas noteica, ka gadījumos, ja transportlīdzekļa vadītājs, kam atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības, izvairījās nodot vadītāja apliecību un turpināja vadīt transportlīdzekli, kad transportlīdzekļu vadīšanas tiesības viņam atņemtas, Valsts policija vai Valsts robežsardze pagarināja tiesību atņemšanas termiņu par attiecīgo laika posmu, kurā nelikumīgi izmantota vadītāja apliecība.

Kā iepriekš LV portālam norādījusi Valsts policija, ja persona turpina vadīt transportlīdzekli laikā, kad ir atņemtas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības, to atņemšanas termiņš vairs netiek pagarināts, bet saskaņā ar Ceļu satiksmes likumu (CSL) tiek piemērots naudas sods transportlīdzekļa vadītājam no 56 līdz 114 naudas soda vienībām (no 280 līdz 570 eiro). Proti, ja tiesības atņemtas administratīvo pārkāpumu papildsodu piemērošanas ietvaros tiesību atņemšanas termiņu vairs nepagarina, bet katru reizi piemēro attiecīgu naudas sodu par katru izdarīto pārkāpumu atsevišķi.

Piemēram, ja policija apturēs jūsu transportlīdzekli par ātruma pārsniegšanu, bet konstatēs, ka vadāt transportlīdzekli laikā, kad atņemtas tiesības, tiks piemērots sods gan par ātruma pārsniegšanu, gan par nelikumīgu transportlīdzekļa vadīšanu.

Taču, ja personai tiek piemērots transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums uz 1 gadu pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros, tiesību atņemšanas termiņu joprojām var pagarināt. Proti, transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums uz 1 gadu ir ietekmēšanas līdzeklis, nevis atsevišķs administratīvā soda veids (administratīvo sodu veidi ir četri – brīdinājums, naudas sods, tiesību atņemšana, tiesību izmantošanas aizliegums).

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 551 “Pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas piemērošanas noteikumi” 23. punktam gadījumos, ja transportlīdzekļa vadītājs vada transportlīdzekli vadīšanas tiesību izmantošanas aizlieguma, kas iegūts pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros, laikā, termiņš tiek pagarināts atbilstoši laika posmam, kāds pagājis no tiesību izmantošanas aizlieguma piemērošanas brīža līdz transportlīdzekļa vadīšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas