E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20547
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Kā tiks aprēķināta darba samaksa, ja ir piemērota parādu piedziņa

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūlijā, 2020
Edgars

Labdien! Mana neto alga ir 2000 eiro, apgādībā ir četri nepilngadīgi bērni. Tiesu izpildītājs ir iesniedzis darba devējam izpildrakstu par piedziņu 30% apmērā no algas. Kāda summa darba devējam man ir jāizmaksā?

A
atbild:
29. jūlijā, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Parādu piedziņas gadījumā par ieturējumu pareizību atbildīgs ir darba devējs, to nosaka Civilprocesa likuma un Darba likuma normas. Tāpēc primāri darba samaksas izskaidrojums ir jālūdz darba devējam (algu grāmatvedim). 

Vispārēji parādniekam, ja piedziņa nav uzturlīdzekļu lietā, ieturot visus atvilkumus, tai skaitā nodokļus un parādu, ir tiesības uz minimālajiem ienākumiem valstī noteiktās minimālās algas – 430 eiro – apmērā, kā arī tādā gadījumā saglabājot par apgādībā esošiem bērniem summas valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

Provizoriskais aprēķins:

Darba samaksa bruto – 2500 eiro.

Darba samaksa neto (aprēķināta, izmantojot sniegto informāciju par darba algu un apgādībā esošo bērnu skaitu): 1955,01 eiro.

Atbilstoši Civilprocesa likuma 594. panta ceturtajai un piektajai daļai ieturējumu apmēru no darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem aprēķina no summas, kas parādniekam jāsaņem pēc nodokļu samaksas. Līdzekļi valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā par katru parādnieka apgādībā esošu nepilngadīgo bērnu tiek saglabāti, ja parādnieka apgādībā ir nepilngadīgs bērns brīdī, kad tiek izdarīti ieturējumi no parādnieka darba samaksas vai tai pielīdzinātajiem maksājumiem. Saglabājamo līdzekļu apmēru aprēķina darba devējs vai attiecīgā juridiskā persona, ņemot vērā ieturējuma izdarīšanas brīdī parādnieka apgādībā esošo personu skaitu.

Parādu piedziņai no darba samaksas neto novirzāmā summa 30%: 586,50 eiro.

Darbiniekam jāizmaksā: 1368,51 eiro.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas