E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20538
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūlijā, 2020
Andrejs

Labdien! Interesē šāds jautājums: 2015. gada janvārī vecmamma uzdāvināja man zemesgabalu, 2016. gadā uzcēlu uz tā māju (esmu deklarēts tajā zemē no 2015. gada, tur bija maza būdiņa). Tagad gribu to māju pārdod (māja vēl nav nodota ekspluatācijā), tas ir mans vienīgais īpašums. Vai man būs jāmaksā nodoklis? Naudu gribu ieguldīt jaunajā mājā.

A
atbild:
14. jūlijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pārdodot nekustamo īpašumu, no gūtā ienākuma jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis – tas ir, iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Likme ir 20%, un ar to apliek starpību, kāda veidojas, no īpašuma pārdošanas cenas atņemot iegādes vērtību. Vairākos gadījumos nodoklis nav jāmaksā.

Nodoklis nav jāmaksā, ja:

  • nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta;
  • nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai ir bijis fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums;
  • nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums un ienākums no šā nekustamā īpašuma no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Par funkcionāli līdzīgu nekustamo īpašumu likuma izpratnē uzskata īpašumu, kuru izmanto līdzīgiem mērķiem kā iepriekšējo.

Ja atsavina nekustamo īpašumu, ko veido zeme un uz šīs zemes vēlāk uzbūvēta ēka vai būve (uz zemi īpašuma tiesības iegūtas un zemesgrāmatā nostiprinātas ātrāk nekā uz ēku vai būvi), par nekustamā īpašuma iegādes brīdi uzskata dienu, kad ēka vai būve ierakstīta zemesgrāmatā.

Nodokļa atbrīvojuma pamats ir precīza informācija – par īpašumiem un darījumiem, periodiem, kurā tie notikuši, reģistrāciju zemesgrāmatā u. c.

Ja vēlaties pārdot savu vienīgo īpašumu un tā vietā iegādāties jaunu īpašumu, konkrētajā situācijā nodokļa piemērošanas jautājumi jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas