E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20512
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Pēc AAL spēkā stāšanās administratīvo arestu vairs neizpilda vai tā izpilde jāizbeidz

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūlijā, 2020
ieva

No šodienas stājas spēkā jaunais Ceļu satiksmes likums, bet kā ir ar iepriekšējiem sodiem, ja, piemēram, ir bijis piespriests administratīvais arests, kurš līdz šim vēl nav izciests, bet, tā kā administratīvo arestu vairs nepiemēros, vai arī iepriekš piespriestais tiek dzēsts?

A
atbild:
29. jūlijā, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Līdz 2020. gada 1. jūlijam normatīvie akti neparedzēja iespēju atcelt piemēroto administratīvo arestu. Savukārt, stājoties spēkā Administratīvās atbildības likumam (AAL), administratīvo arestu, kas piemērots līdz 2020. gada 30. jūnijam, neizpilda, vai arī tā izpilde jāizbeidz.

AAL Pārejas noteikumu 2. punktā paredzēts, ka procesuālās darbības, kas līdz AAL spēkā stāšanās dienai uzsāktas saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu (LAPK), tiek arī pabeigtas kodeksā noteiktajā kārtībā. LAPK normas piemērojamas līdz attiecīgās administratīvā pārkāpuma lietvedības stadijas pabeigšanai (lietvedība iestādē, tiesā vai izpilde).

Vēršam uzmanību, ka jānošķir procesuālās tiesību normas (soda izpildes kārtība) no materiāltiesiskajām normām (administratīvā pārkāpuma esība, sods un tā piemērošana).

Proti, AAL Pārejas noteikumu 2. punkts attiecas uz normām, kas regulē administratīvā pārkāpuma procesa norisi kopumā vai atsevišķu procesuālu darbību veikšanu, taču neskar, piemēram, administratīvo pārkāpumu, administratīvā soda veidu vai sodāmības regulējumu.

Materiālās normas pauž tiesisko attiecību būtību un nosaka attiecību dalībnieku pienākumus un tiesības.

Procesuālās normas regulē materiālo tiesību realizācijas kārtību un procedūras, ar kuru palīdzību tiesisko attiecību dalībnieki īsteno savas tiesības un pienākumus. (..)”[1]

Arī Latvijas Republikas Ģenerālprokurors Juris Stukāns (tobrīd – Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas priekšsēdētājs) LV portālam skaidroja, ka administratīvā atbildība un sods AAL Pārejas noteikumu 2. punkta izpratnē nav procesuālās darbības.

Līdz ar to uz administratīvo atbildību un sodu attiecināms tikai AAL 4. panta otrās daļas regulējums, kas paredz: “Normatīvajam aktam, kas atzīst administratīvo pārkāpumu par nesodāmu, mīkstina sodu vai ir citādi labvēlīgs personai, ja vien attiecīgajā likumā nav noteikts citādi, ir atpakaļejošs spēks, proti, tas attiecas uz pārkāpumiem, kas izdarīti pirms attiecīgā normatīvā akta spēkā stāšanās dienas.”

Tā kā AAL neparedz tādu soda veidu kā administratīvais arests (kā arī ievērojot labvēlīgāka likuma atpakaļejošā spēka principu), ja personai līdz 2020. gada 30. jūnijam tika piemērots administratīvais arests, bet tas nav pilnībā vai daļēji izpildīts, pēc AAL spēkā stāšanās administratīvo arestu neizpilda vai tā izpilde jāizbeidz

[1] Džugleja, T. Tiesību pamati: mācību līdzeklis. Rīga: Rīgas Tirdzniecības tehnikums, 2011, 26. lpp.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas