E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20505
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Vai var palielināt uzturlīdzekļu apmēru

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūlijā, 2020
Kristīne

Labdien! Pašlaik uzturlīdzekļi piespriesti administratīvā kārtībā, iesniedzot iesniegumu UGF portālā latvija.lv, bet vēlētos piedzīt lielākus uzturlīdzekļus nekā valstī noteiktais minimums. Ir mainījušies dzīves apstākļi, kopā ar bērnu mainīta dzīvesvieta, ir jāmaksā īres maksa, taču jaunajā dzīvesvietā dzīvojam pārāk nesen, lai varētu aprēķināt, cik lieli varētu būt komunālie maksājumi gada griezumā, jo vasarā tie, saprotams, ir mazāki. Vai pamatojumā šim izdevumu veidam var likt maksājumu uzdevumus par vecās dzīvesvietas komunālajiem maksājumiem? Dzīvokļa platība jaunajā dzīvesvietā ir par ~5 m2 lielāka, līdz ar to patiesie siltuma rēķini jaunajā dzīvesvietā varētu būt pat lielāki. Kā ar bērna uzturu: vai pamatojumā drīkst iekļaut šos izdevumus, ja bērnam ir ārsta nozīmēta diēta un tiek saņemts valsts maksātais celiakijas pabalsts? Bērna tēvam ir savs uzņēmums, kā arī vairāki īpašumi, viņš nav maksātnespējīgs, tikai neuzskata, ka viņam būtu regulārs pienākums piedalīties bērna uzturēšanā, jo bērna māte strādā: kur tad viņa savu algu tērējot. Līdz šim viņš šo pienākumu pildījis neregulāri, kad pašam ienākusi lielāka naudas summa, reizēm arī brīžos, kad bijuši lielāki izdevumi, piemēram, vajadzējis iegādāties skolas lietas.

A
atbild:
02. oktobrī, 2020
Ilona Barkovska
juriste

Diemžēl jautājums nesatur informāciju, vai vecāku starpā ir noslēgta vienošanās par uzturlīdzekļiem vai ir spēkā stājies spriedums par uzturlīdzekļu piedziņu. Jebkurā gadījumā uzturlīdzekļu jautājums var tikt pārskatīts, ja ir mainījušies apstākļi, kas ietekmē izdevumus bērna vajadzībām.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 203. panta ceturto daļu, ja pēc tam, kad likumīgā spēkā stājies spriedums, ar kuru no atbildētāja piespriesti periodiski maksājumi, mainās apstākļi, kas ietekmē maksājumu apmēra vai ilguma noteikšanu, katra puse ir tiesīga, iesniedzot jaunu prasību, prasīt maksājumu apmēra vai termiņa grozīšanu.

Persona ir tiesīga iesniegt tiesā prasības pieteikumu par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu, norādot tajā konkrētu bērna šodienas vajadzībām atbilstošu uzturlīdzekļu summu un pamatojot to ar apstākļiem, kas ietekmē uzturlīdzekļu apmēru, pievienojot pieteikumam attiecīgus pierādījumus.

Saskaņā ar Civillikuma 177. panta ceturto daļu bērna aprūpe nozīmē viņa uzturēšanu, t. i., ēdiena, apģērba, mājokļa un veselības aprūpes nodrošināšanu, bērna kopšanu un viņa izglītošanu un audzināšanu (garīgās un fiziskās attīstības nodrošināšana, pēc iespējas ievērojot viņa individualitāti, spējas un intereses un sagatavojot bērnu sabiedriski derīgam darbam).

Iepriekšminētais pants pa pozīcijām norāda uz to, ko sevī ietver bērna uzturēšana: ēdiens, apģērbs, mājokļa nodrošināšana utt.

Jums ir tiesības saņemt individuālu konsultāciju pie jebkura jurista vai zvērināta advokāta, kurš praktizē ģimenes tiesību jomā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas