E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20501
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Mantojumu var dalīt vienojoties

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūlijā, 2020
Dina

Labdien! Pēc pēdējā vecāka nāves tiek atklāts mantojums uz viņu dzīvokli. Pēc likuma šo dzīvokli var mantot mantojuma atstājēja pieaugušie bērni: dēls un meita. Dēls vēlas savu mantojuma daļu saņemt tikai naudā. Pēc mantojuma apliecību saņemšanas viņš grib vienoties ar māsu, ka viņa dzīvokļa daļu māsa izmaksās naudā. Kādai jābūt vienošanās kārtībai šajā situācijā? Vai ir jānoslēdz pirkuma līgums un tas jāparāda notāram uzreiz pēc mantojuma apliecību saņemšanas, vai ir kāds cits vienošanās veids?

A
atbild:
29. oktobrī, 2020
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Mantojuma dalīšana notiek pēc mantojuma apliecības saņemšanas. Ja mantojuma lieta vēl nav pabeigta, tad varat vienoties par mantojuma sadalījumu sev vēlamajā veidā. Atbilstoši Civillikuma 731. panta un Notariāta likuma 230. panta noteikumiem mantojumu dala mājas kārtībā vai pie notāra, izņemot gadījumu, kad pastāv līdzmantinieku strīds par mantojuma sadali, jo tad mantojumu dala tiesas ceļā.

Ievērojot, ka idejiski jūs varat vienoties par mantojuma sadalījumu, tad vēlamo rezultātu varat panākt, vienojoties par mantojuma sadalīšanu, par to jāinformē notārs. Tādējādi uzreiz var panākt vēlamo rezultātu: nekustamo īpašumu nostiprināt zemesgrāmatu reģistrā uz māsas vārda, bet brālim izmaksāt pienācīgu atlīdzinājumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas