E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20474
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Cilvēkiem ar invaliditāti paredzēts dažāds atbalsts

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūnijā, 2020
Valda Stūrmane

Manam vīram Jurim 1. redzes invaliditātes grupa. Viņš viens nevar pārvietoties. Līdz sabiedriskā transporta pieturai nevar aiziet. Es viņu pārvietoju ar mašīnu. Kāpēc nevaram saņemt pabalstu transporta izdevumu kompensēšanai?

A
atbild:
19. jūnijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pabalstu transporta izdevumu kompensēšanai piešķir personai, kurai pašai vai kuras bērnam noteikta invaliditāte un izsniegts Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (VDEĀVK) atzinums par medicīnisko indikāciju noteikšanu speciāli pielāgota vieglā automobiļa iegādei un pabalsta saņemšanai. Pabalsta apmērs: 79,68 eiro par katru sešu mēnešu periodu.

Pabalstu piešķir saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likumu un Ministru kabineta noteikumiem Nr. 1606 “Noteikumi par pabalsta apmēru transporta izdevumu kompensēšanai invalīdiem, kuriem ir apgrūtināta pārvietošanās, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtību”.

Cilvēkiem ar invaliditāti ir paredzēts dažāds atbalsts, taču tas netiek dublēts un attiecīgi nosacījumos ir atšķirības. Personas ar I grupas redzes invaliditāti var saņemt pabalstu par asistenta izmantošanu, ja VDEĀVK ir noteikusi I grupas redzes invaliditāti, ja šī persona nesaņem asistenta pakalpojumu pašvaldībā, kā arī nesaņem valsts pabalstu personai ar invaliditāti, kurai nepieciešama kopšana. Pabalsta apmērs: 17,07 eiro nedēļā. Personai ar I grupas redzes invaliditāti ir tiesības saņemt pabalstu par asistenta izmantošanu, pašai izvēloties konkrēto asistentu, un nav jāsniedz pārskats Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA) par asistenta sniegtajiem pakalpojumiem.

Līdztekus tiešiem naudas maksājumiem valsts cilvēkiem ar invaliditāti likumos ir noteikusi arī atvieglojumus – nodokļu samazināšanai, maksai par sabiedrisko transportu, transportlīdzekļa apdrošināšanai, pacienta iemaksām. Atvieglojumu apmērs ir atkarīgs no invaliditātes grupas.

Atvieglojumu uzskaitījumu var atrast Labklājības ministrijas (LM) mājaslapā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas