E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20461
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Vai iespējams anulēt testamentu attālināti

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūnijā, 2020
Egija

Vai ir iespējams attālināti anulēt testamentu un sastādīt jaunu? Vai iepriekšējais testaments beigs savu darbību, kad būs sastādīts jaunais testaments? Vai ir jāinformē persona, kas bija līdzšinējais mantinieks, par testamenta laušanu?

A
atbild:
10. augustā, 2020
Latvijas notārs
Dace Elksne, zvērināta notāre

Testamentu var atcelt, vai nu taisot jaunu testamentu, vai arī vienkārši atceļot iepriekšējo. Jauns testaments iepriekšējo pats par sevi atcels divos gadījumos: vai nu tad, ja jaunajā testamentā tas būs tieši noteikts, vai arī tad, ja jaunais testaments pēc savas būtības mainīs iepriekšējā ietverto novēlējumu.

Jā, testamentu kā praktiski jebkuru dokumentu šobrīd ir iespējams apliecināt pie zvērināta notāra attālināti, videokonferences režīmā. Tas nozīmē, ka jūs un notārs atrodaties katrs savās mājās, darbavietā vai jebkur citur un ar viedierīču (jebkāda veida datora, planšetes vai viedtelefona) palīdzību satiekaties notāra digitālajā kabinetā, kurā drošā vidē dokumentu sagatavojat, izlasāt, pārrunājat, saskaņojat līdz jums vēlamajai redakcijai un arī parakstāt.

Lai tikšanās ar notāru digitālajā kabinetā būtu iespējama, ir nepieciešams tik vien kā stabils interneta pieslēgums, viedierīce vai dators un jebkāda veida elektroniskais paraksts (elektroniskais paraksts, kas aktivizēts personas apliecība, e-paraksts mobile vai pat kvalificēts Smart-ID).

Kas attiecas uz to, vai par atcelto testamentu informēt vai neinformēt testamentāros mantiniekus: tas ir tikai jūsu izšķiršanās un gribas jautājums. Testaments savā būtībā ir jūsu pēdējās gribas izteikums, līdz ar to tā saturu uzzināt potenciālie mantinieki jūsu dzīves laikā var tikai tad, ja jūs pati viņiem to vēlaties darīt zināmu; ja ne – saturs viņiem taps zināms mantojuma lietas kārtošanas procesā jau pēc jūsu aiziešanas mūžībā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas