E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20459
Lasīšanai: 4 minūtes

Ja vecāks vēlas piedzīt lielākus uzturlīdzekļus, ir jāvēršas tiesā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūnijā, 2020
Alīna

Labdien! Ilgi nevaram atrisināt jautājumu par uzturlīdzekļu maksāšanu un tēva tikšanos ar bērnu. Rakstīju fondam, bāriņtiesai, bet tālāk nekur neaizgāja, tā kā pēc jaunā likuma, cik es sapratu, vajag iet ar bērna tēvu pie mediatoriem. Situācija tāda – bērns iet privātā bērnudārzā, par kuru jāmaksā aptuveni 227 eiro mēnesī, bērna tēvs maksā pusi no tās summas uz manu kontu un vairs neko. Bērna tēvs bija pie advokāta, un advokāts viņam teica, lai viņš pārskaita par bērnudārzu uz manu kontu pusi no rēķina summas un maksājuma mērķī norāda, ka nauda uz dēlu, it kā alimenti. Un kas sanāk? Kad es iesniedzu iesniegumu fondam par to, ka tēvs nemaksā alimentus, man atnāca, protams, atteikums, jo pēc darbībām savā kontā bērna tēvs pierādīja, it kā uzturlīdzekļus maksā. Nevienu neinteresē, ka tā nauda ir par bērna izglītību, nevis viņš maksā alimentus. Sanāk, ka par bērna aprūpi, apģērbu, nodarbībām, sportu un ikdienas dzīvi bērna tēvs nepalīdz, tikai maksā pusi par izglītību. Ko man darīt? Es gribu, lai bērnam nekā netrūktu, bet tas nav godīgi, ka viņš pārskaita naudu uz bērnudārzu, bet raksta it kā uz bērnu. Viņš grib redzēt bērnu 3–4 reizes nedēļā, alimentus nemaksā, bet, lai iesniegtu iesniegumu tiesā, vajag iet pie mediatoriem.

A
atbild:
06. jūlijā, 2020

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” minimālais uzturlīdzekļu apmērs bērnam līdz 7 gadu vecumam sastāda 25% no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas (šajā brīdī 107,50 EUR), savukārt no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu vecumam apmērs ir 30% no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas (129 EUR).

Ja bērna tēvs pārskaita pusi no summas, ko maksājat par privāto bērnudārzu, bērna tēvs likuma ietvaros nodrošina bērnam uzturlīdzekļus minimālajā apjomā.

Ja jums ir nepieciešama lielāka uzturlīdzekļu summa bērna uzturēšanai, nekā tēvs nodrošina pašlaik, jums ir jāvēršas tiesā ar prasības pieteikumu par uzturlīdzekļu piedziņu. Prasības pieteikumā ir jānorāda tā uzturlīdzekļu summa, ko vēlaties piedzīt no bērna tēva.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 35. panta pirmās daļas 3. punktu jums ir jānorāda uzturlīdzekļu apmērs par vienu kalendāro gadu. Tas nozīmē, ka jums ir nepieciešams norādīt uzturlīdzekļu apmēru nevis par vienu mēnesi, bet gan par 12 mēnešiem.

Iesniedzot prasības pieteikumu tiesā par uzturlīdzekļu, kas ir lielāki par minimālo uzturlīdzekļu apmēru, piedziņu, ir nepieciešams iesniegt pamatojumu un pierādījumus norādītajai summai. Citiem vārdiem, jums ir jānorāda tiesai, kāpēc tieši tāda pieprasītā uzturlīdzekļu summa bērnam ir nepieciešama. Par pierādījumiem kalpo maksājuma čeki, kvītis, maksājuma uzdevumi, rēķini un apliecinājumi tā apmaksai.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 43. panta pirmās daļas 3. punktu, iesniedzot prasības pieteikumu par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam, iesniedzējs ir atbrīvojams no valsts nodevas samaksas.

Kā strīda risināšanas veids jums nav obligāti jāizvēlas mediācija. Mediācijas likuma 3. pants noteic, ka pusēm ir tiesības brīvi lemt par piedalīšanos mediācijā, mediācijas uzsākšanu, mediatora izvēli, mediācijas norisi mediatora noteiktajās robežās, mediācijas pārtraukšanu un izbeigšanu ar vienošanos vai bez tās.

Gan tiesa, gan arī bāriņtiesa vienmēr piedāvā izmantot mediāciju un mēģināt risināt strīdu ārpustiesas kārtībā, taču tam nav obligāts raksturs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas