E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20453
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Vai kaimiņš ir tiesīgs nozāģēt plūmi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūnijā, 2020
Natālija

Labdien! Vēlos zināt, kā man pareizi rīkoties. Man ir dārza māja un zeme. Uz zemes, kura pieguļ manai teritorijai (atrodas aiz žoga), bet ir pilsētas (pašvaldības) īpašumā, aug aliča. Pāri ceļam atrodas kaimiņa īpašums. Vai kaimiņš drīkst nozāģēt šo koku, ja tas viņam nemaz netraucē?

A
atbild:
03. jūlijā, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts
Rīgas dome
Inga Gulbe, Mājokļu un vides departamenta direktora vietniece, direktora biroja vadītāja

Zvērināts advokāts Jānis Muižnieks skaidro: 2012. gada 2. maija Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 309 “Noteikumi par koku ciršanu ārpus meža” 3. punkts noteic, ka zemes īpašnieks vai tiesiskais valdītājs kokus ārpus meža savā īpašumā vai valdījumā esošajā teritorijā cērt pēc saviem ieskatiem, izņemot šo noteikumu 4. un 9. punktā minētos gadījumus (kad nepieciešama atļauja). Tātad normatīvais akts imperatīvi paredz (pieļauj) koku ciršanu tikai savā īpašumā vai valdījumā esošajā teritorijā.

Savukārt Rīgas domes Mājokļu un vides departaments norāda, ka bez MK noteikumiem Nr. 309, ja īpašums atrodas Rīgā, ir jāievēro Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 204 “Rīgas pilsētas apstādījumu uzturēšanas un aizsardzības saistošie noteikumi”.

Par apstādījumu uzturēšanu un aizsardzību ir atbildīgs zemes īpašnieks vai tiesiskais vadītājs. Jebkuras citas personas darbības apstādījumos ir rakstiski jāsaskaņo ar zemes īpašnieku vai tiesisko valdītāju. Apstādījumu uzturēšanu un aizsardzību pārrauga Rīgas pilsētas būvvalde. Pamatojoties uz iepriekš minēto, kaimiņš nav tiesīgs nozāģēt plūmi, nesaskaņojot to ar zemes gabala īpašnieku – Rīgas pašvaldību.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 2 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas