E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20426
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Kam jāremontē pagalms, ja ir dalītā īpašuma attiecības

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūnijā, 2020
Jeļena

Labdien! Mēs dzīvojam daudzdzīvokļu mājā, kura atrodas uz privātpersonu zemes, par ko arī tiek noteikta attiecīga nomas maksa. Diemžēl pašlaik pagalma ceļi ir šausmīgā stāvoklī, rakstīju uz Rīgas domi un jautāju, kad ir gaidāms ceļu remonts, atbilde bija: tas ir privātīpašums, līdz ar to nekādi remonti tur netiek plānoti. Vai zemes īpašniekam pašam ir jāseko līdzi ceļu stāvoklim un jāveic remontdarbi, vai arī mēs, dzīvokļu īpašnieki, veidojam uzkrājumus un paši organizējam ceļu remontu? Paldies!

A
atbild:
15. jūnijā, 2020
Inese Helmane
LV portāls

LV portāla e-konsultācijā zvērināts advokāts Jānis Muižnieks ir skaidrojis dalītā īpašuma attiecības. Tātad daudzstāvu dzīvojamā māja atrodas uz citai (trešajai) personai piederoša zemes īpašuma. Starp dzīvokļu īpašniekiem un zemes īpašnieku pastāv nomas tiesiskās attiecības. Nomas attiecības ir saistību tiesības.

Atbilstoši Civillikuma 1402. pantam saistību tiesības rodas vai nu no tiesiska darījuma, vai no neatļautas darbības, vai pēc likuma. Piespiedu nomas tiesiskās attiecības (pēc likuma) pastāv piespiedu dalītā īpašuma gadījumos, kad uz zemes uzcelta ēka ir patstāvīgs īpašuma objekts un pieder citai personai, nevis zemes īpašniekam. Šādās situācijās, lai ēkas īpašnieks varētu izmantot savu īpašuma tiesību uz ēku, ir nepieciešams, ka tā lietošanā ir ēkai nepieciešamā zeme. Tādēļ piespiedu dalītā īpašuma gadījumos likums paredz, ka iesaistīto pušu starpā pastāv piespiedu nomas tiesiskās attiecības.

Privatizētu dzīvojamo māju gadījumā piespiedu nomas attiecības ir noteiktas uz likuma “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” pamata.

Neviens normatīvais regulējums, pastāvot piespiedu nomas tiesiskajām attiecībām, neuzliek par pienākumu zemes īpašniekam attiecībā uz iznomāto zemi daudzdzīvokļu mājai nodrošināt šīs iznomātās zemes platības labiekārtošanu, ielu, celiņu, autostāvvietu, apgaismojuma u. tml. izbūvi un uzturēšanu.

Tātad jums kā dzīvokļu īpašniekiem ir jāveido uzkrājumi un pašiem jāorganizē pagalma remonts.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas