E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20404
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
33
1
33

Kā pašnodarbinātais maksā sociālās iemaksas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. jūnijā, 2020
Laura

Labdien! Ar 1. jūliju vēlos uzsākt pašnodarbinātas personas gaitas, paredzētie ienākumi būtu ap 800 EUR. Cik saprotu, no šiem 800 EUR man būtu jāveic 32,15% (257,20 EUR) + 5% no 370 EUR (18,5 EUR) Kopā 275,7 EUR. Kā un kur šīs iemaksas jāveic, un vai man ir jāiesniedz vēl kādi papildu dokumenti?

A
atbild:
29. jūnijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Lai iegūtu pašnodarbinātā statusu, jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējam, norādot jomu, kurā šī darbība tiks veikta. Reģistrēties var VID elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS).

Saimnieciskās darbības veicējam ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis (par gadu) un kā pašnodarbinātajam no ienākuma reizi ceturksnī jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI).

Obligāto iemaksu objekta noteikšanas vajadzībām ienākumu (peļņu) nosaka kā konkrētā mēneša ieņēmumu un izdevumu starpību.

VSAOI. Ja ienākums mēnesī sasniedz un pārsniedz minimālās algas apmēru (430 eiro), nākamajā ceturksnī jāsamaksā sociālās iemaksas (likme 32,15%) par katru iepriekšējā ceturkšņa mēnesi vismaz no 430 eiro. Var maksāt no visas ienākuma summas. Taču, ja veic iemaksas tikai no 430 eiro, tad no summas starp mēneša faktisko ienākumu un 430 eiro (no kuras maksā 32,15%) ir jāmaksā 5% pensijas apdrošināšanai.

Ja sociālās iemaksas veic no visas summas, kā jūs gatavojaties darīt, tad jāmaksā tikai 32,15% no 800 eiro (tas ir – 257,20 eiro). Nav papildus jāveic 5% iemaksas pensiju apdrošināšanai. Jo, maksājot pilno sociālo iemaksu likmi 32,15%, tā jau ietver pensiju apdrošināšanu, kā arī invaliditātes, maternitātes, slimības, vecāku apdrošināšanu, veselības apdrošināšanu. Līdz ar to no veiktajām iemaksām tiek aprēķināti pabalsti uzskaitītajos apdrošināšanas veidos, kā arī tiek krāts pensijas kapitāls.

Pašnodarbinātajam jāiesniedz  VID “Ziņojums  par pašnodarbinātā  vai  iekšzemes  darba  ņēmēja  pie  darba  devēja ārvalstnieka vai ārvalstu darba ņēmēja pie darba devēja ārvalstnieka valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām pārskata ceturksnī”. Ziņojumu iesniedz tikai par to pārskata ceturksni, par kuru veic obligātās iemaksas (arī tad, ja obligātās iemaksas veic par vienu vai diviem pārskata ceturkšņa mēnešiem). Obligātās iemaksas par ceturksni maksā līdz ceturksnim  sekojošā  mēneša 15. datumam, t. i., par 1. ceturksni – līdz  15. aprīlim, par 2. ceturksni – līdz 15. jūlijam, par 3. ceturksni –līdz 15. oktobrim un par 4. ceturksni – līdz nākamā gada 15. janvārim.

IIN. Likme gada ienākumam līdz 20 004 eiro ir 20%. Nodokli aprēķina un maksā, iesniedzot nākamajā gadā ienākumu deklarāciju.

Informācija par Valsts kases kontiem, kuros pārskaita nodokļu makājumus, pieejama Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā: Nodokļi/Noderīgi/Konti nodokļu un nodevu nomaksai.

Informācija par nodokļiem, grāmatvedības kārtošanu, arī metodiskais materiāls “Pašnodarbinātā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas”, ir atrodama Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnes sadaļā “Saimnieciskās darbības veicēji”.

Labs saturs
33
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas