E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20385
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai adoptētā tuviniekiem ir tiesības uzzināt, kas ir viņa bioloģiskie vecāki

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. jūnijā, 2020
Egita

Vai mans dēls (vai arī es) var uzzināt par sava tēva (tēvs adoptēts 1983. gadā) bioloģiskajiem vecākiem?

A
atbild:
06. augustā, 2020
Ilona Barkovska
juriste

Saskaņā ar Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 6. panta sesto daļu tiesības iepazīties ar pilngadīgas adoptētas personas dzimšanas reģistra ierakstu un pieprasīt dzimšanas apliecību, izziņu par dzimšanas reģistrāciju vai dzimšanas reģistra ieraksta kopiju ir personai, par kuru ieraksts izdarīts. Tiesības iepazīties ar nepilngadīgas adoptētas personas dzimšanas reģistra ierakstu un pieprasīt dzimšanas apliecību, izziņu par dzimšanas reģistrāciju vai dzimšanas reģistra ieraksta kopiju ir adoptētājam vai bērna likumiskajam pārstāvim. Un saskaņā ar šā panta astoto daļu citai personai ir tiesības pieprasīt un saņemt izziņu par civilstāvokļa akta reģistrāciju, ja tā pamato savu tiesisko ieinteresētību.

Tātad pats pilngadīgais adoptētais ir tiesīgs iepazīties ar dzimšanas reģistra ierakstu un pieprasīt dzimšanas apliecību, izziņu par dzimšanas reģistrāciju vai dzimšanas reģistra ieraksta kopiju. Cita persona var vērsties dzimtsarakstu nodaļā ar motivētu lūgumu, tas ir, pamatojot savu tiesisko ieinteresētību.

Saskaņā ar Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 3. panta pirmo daļu civilstāvokļa aktu reģistrē dzimtsarakstu iestāde, sastādot, aktualizējot vai atjaunojot laulības, dzimšanas vai miršanas reģistra ierakstu (turpmāk – civilstāvokļa aktu reģistra ieraksts), uz kuru pamatojoties izsniedz civilstāvokļa akta reģistrāciju apliecinošu dokumentu. Un saskaņā ar šā panta otro daļu dzimtsarakstu iestāde šā likuma izpratnē ir pašvaldības dzimtsarakstu nodaļa (turpmāk – dzimtsarakstu nodaļa) un Latvijas Republikas diplomātiskā un konsulārā pārstāvniecība ārvalstī (turpmāk – pārstāvniecība).

Tātad personai ar savu lūgumu jāvēršas dzimtsarakstu nodaļā, kas ir izdevējiestāde personas dzimšanas apliecībai (ja tas ir zināms), vai arī jebkurā dzimtsarakstu nodaļā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas