E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20363
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
16
16

Vai jāmaksā nodoklis no aizdevuma

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. jūnijā, 2020
Līga

Labdien! Vai persona, kas dzīvo Itālijā, drīkst man aizdot 7000 eiro? Kā man VID šis darījums būtu jāuzrāda? Vai nebūs tā, ka VID neticēs šim darījumam, jo persona nedzīvo Latvijā?

A
atbild:
30. jūnijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nodokļu normatīvie akti neierobežo nodokļu maksātāju tiesības izsniegt vai saņemt aizdevumus, kā arī nenosaka aizdevumu noformēšanas vai uzraudzības kārtību.

Tikai tad, ja aizdevuma līgums ir noslēgts ar nerezidentu, kurš nav citas Eiropas Savienības dalībvalsts vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts rezidents, un aizdevējs atrodas, ir izveidots vai nodibināts valstī, ar kuru Latvijai nav noslēgta un stājusies spēkā konvencija par nodokļu dubultās neuzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu, vai zemu nodokļu vai beznodokļu valstī vai teritorijā, aizdevuma līgumam jābūt noslēgtam notariālā akta formā.

Vispārējā gadījumā aizdevums, kas ir jāatdod, neveido ienākumu, izņemot likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteiktos gadījumus, kad aizdevums tiek pielīdzināts ienākumam, proti, ienākumam pielīdzina aizdevumu (tā daļu), ko fiziskā persona nav atmaksājusi sešu mēnešu laikā pēc aizdevuma līgumā noteiktā aizdevuma atmaksas termiņa, bet ne ilgāk kā 66 mēnešu laikā no aizdevuma izsniegšanas dienas.

Līdz ar to aizņēmums no personas (kas nav ģimenes loceklis) aizņēmuma brīdī nav uzskatāms par fiziskās personas ienākumu, no kura jāveic iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumi. Aizņēmējam veidosies ienākums, ja aizņēmums netiks atmaksāts sešu mēnešu laikā pēc aizdevuma līgumā noteiktā aizdevuma atmaksas termiņa, bet ne ilgāk kā 66 mēnešu laikā no aizdevuma izsniegšanas dienas. Gadījumos, kad fiziskā persona saņem aizdevumu no citas fiziskās personas, atbilstoši likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” nosacījumiem informācija par to ir jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestam tikai tad, ja aizdevuma apmērs pārsniedz 15 000 eiro.

Labs saturs
16
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 40 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas