E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20361
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Pārdodot dabas veltes, nodoklis nav jāmaksā, bet uzskaitei jābūt

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. jūnijā, 2020
Līga

Labdien! Es 2018. gadā mežā esmu salasījusi ogas (mellenes) un tās nodevusi, par vasaras periodu esmu nopelnījusi ap 1500 eiro. Pieņemot pieturās ogas, neviens čekus, kvītis neizsniedz. Bet, ja es par šo summu nopērku, piemēram, automašīnu, vai VID var pajautāt, no kurienes man šāda nauda? Kā man būtu jārīkojas?

A
atbild:
29. jūnijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja personas ienākumi no dažādu savvaļas velšu pārdošanas gada laikā nepārsniedz 3000 eiro, viņa var nereģistrēties VID kā saimnieciskās darbības veicējs, tāpat arī nav jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis no gūtā ienākuma. Taču jāveic ienākumu uzskaite, lai noteiktu, vai gada ienākumi nepārsniedz 3000 eiro slieksni.

Savukārt fiziskai personai, kura iepērk ogas vai citas dabas veltes, jābūt reģistrētai kā saimnieciskās darbības veicējai. Ja fiziska persona iepērk ogas vai citas dabas veltes juridiskas personas vārdā, tai jābūt darba attiecībās ar šo juridisko personu.

Tas, ka, nododot ogas, neviens čekus vai kvītis neizsniedz (un tas arī nav jādara), nenozīmē, ka šajā rūpalā netiek prasīta nekāda uzskaite. Dabas velšu iepircējam, izmaksājot skaidru naudu, jābūt izmaksu sarakstam. Tajā jānorāda tās personas vārds, uzvārds un personas kods, kura nodod ogas, sēnes un citas dabas veltes, preces nosaukums, mērvienība un daudzums, kā arī izmaksājamā skaidrās naudas summa.

Izmaksu sarakstā norādītā informācija ir svarīga ne tikai dabas velšu iepircēja izmaksu aprēķināšanai, bet arī pašai fiziskajai personai, lai aprēķinātu gūto ienākumu un pierādītu iztikas līdzekļu izcelsmi.

Fiziskās personas gūto ienākumu pārbaude, kas paredzēta arī likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 22. pantā, noteic: Valsts ieņēmumu dienests pārbauda maksātāja (fiziskās personas) taksācijas gadā gūtos ienākumus, pamatojoties uz iesniegtajā gada ienākumu deklarācijā uzrādītajiem datiem, darba devēju (ienākuma izmaksātāju) paziņojumiem par izmaksātajām summām, ārvalstu nodokļu administrāciju sniegtajām ziņām, apsekošanas un pārbaužu rezultātiem, kā arī citu Valsts ieņēmumu dienesta rīcībā esošo informāciju par nodokļa maksātāja ienākumiem, īpašuma stāvokļa izmaiņām un izdevumiem.

Ja personas izdevumu apmērs neatbilst tās oficiālo ienākumu apmēram, pašai personai ir pienākums paskaidrot līdzekļu izcelsmi.

Kārtība, kādā Valsts ieņēmumu dienests uz aprēķinu pamata nosaka fizisko personu apliekamo ienākumu, noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 331.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas