E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20357
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
3

Vai jāveic sociālās iemaksas no dzīvokļa izīrēšanas ienākuma

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. jūnijā, 2020
Vita

Esmu izīrējusi savu dzīvokli fiziskai personai un šo līgumu reģistrējusi Valsts ieņēmumu dienestā. Saskaņā ar Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likumu man ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis: 10% no īres maksas. Vai man ir jāmaksā arī valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas, ja īres maksa ir 550 eiro mēnesī? Ja ir jāmaksā, tad kāda ir valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas likme? Vai papildus jāmaksā vēl 5% pensiju fondam?

A
atbild:
18. jūnijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālās iemaksas veic pašnodarbinātie, kas ir reģistrējuši saimniecisko darbību. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi 10% apmērā maksā, nereģistrējot saimniecisko darbību, bet tikai paziņojot Valsts ieņēmumu dienestam par noslēgto līgumu.

Saskaņā ar likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11. panta 12. daļu var nereģistrēt saimniecisko darbību, ja izīrē nekustamo īpašumu, un maksāt 10% nodokļa likmi no ienākuma.

Savukārt, ja persona nodarbojas ar saimniecisko darbību, ir jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā, jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI).

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas