E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20355
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai jāmaksā nodoklis no ienākuma par pārdotiem īpašumiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. jūnijā, 2020
Linda

Labdien! Plānoju pārdot dzīvokli, kurš ir manā īpašumā no 2012. gada oktobra. Minētajā īpašumā no iegādes brīža ir deklarēta mana dzīvesvietas adrese. Laika posmā no 25.11.2014. līdz 8.02.2018. tajā bija reģistrēta mana uzņēmuma juridiskā adrese. Bez iepriekš minētā īpašuma man pieder 1/3 no mājas (tajā nekad nav bijusi deklarēta mana dzīvesvietas adrese), kuru esmu mantojusi pēc tēva nāves (vēl pirms pilngadības sasniegšanas). Vai no minētā nekustamā īpašuma pārdošanas gūtais ienākums ir apliekams ar IIN? Paldies!

A
atbild:
25. jūnijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pārdodot nekustamo īpašumu, no gūtā ienākuma jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis – tas ir, iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Likme ir 20%, un ar to apliek starpību, kāda veidojas, no īpašuma pārdošanas cenas atņemot iegādes vērtību. Nodoklis nav jāmaksā, ja:

  • nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta;
  • nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai ir bijis fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums;
  • nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums un ienākums no šā nekustamā īpašuma no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Nosakot,vai nekustamais īpašums nodokļa maksātāja īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir fiziskās personas deklarētā dzīvesvieta, vērtē, vai nekustamais īpašums nav izmantots saimnieciskajā darbībā. Ienākuma gūšanu no nekustamā īpašuma atsavināšanas nekvalificē kā saimniecisko darbību, ja izdevumi, kas saistīti ar īpašuma atsavināšanas rezultātā gūto ienākumu, nav atzīti par saimnieciskās darbības izdevumiem.

No jūsu izklāstītās situācijas izriet, ka nodokļa atbrīvojums varētu būt ienākumam no dzīvokļa pārdošanas. Savukārt, pārdodot mantoto 1/3 no mājas, nodoklis būs jāmaksā.

Pārdodot nekustamo īpašumu, nodokļa piemērošanas jautājumi jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā.

Plašāku informāciju par ienākuma nodokli no kapitāla pieauguma izlasīsiet Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas