E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20341
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai jāveic iemaksas no saimnieciskās darbības ienākuma

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. jūnijā, 2020
Lida

Esmu darba ņēmēja, kurai darba devējs maksā visus nodokļus pilnā apmērā. Paralēli dažas reizes gadā man ir iespēja sniegt pakalpojumus kā pašnodarbinātajai personai. Saprotu, ka peļņas gadījumā man gada beigās jāmaksā 20% IIN no kopējās summas, kas nopelnīta ar saimniecisko darbību. Neizpratni rada sociālo iemaksu nosacījumi, ja vienlaikus esmu nodarbināta kā darba ņēmēja un paralēli veicu saimniecisko darbību. Jautājums ir saistīts ar 5% iemaksām pensiju apdrošināšanai. Ja paralēli par mani darba devējs un es pati jau maksāju likumā noteiktās sociālās iemaksas 35,09% apmērā katru mēnesi, vai man kā pašnodarbinātajai arī būs jāveic 5% maksājumi tajos mēnešos, kad ienākumi no saimnieciskās darbības būs mazāki par 430 eiro? Ja mani pašnodarbinātās ienākumi kādā mēnesī būs lielāki par 430 eiro, tad sociālās iemaksas būs 32,15% kā saimnieciskās darbības veicējam neatkarīgi no tām iemaksām, ko veic mans darba devējs un es no savas algas?

A
atbild:
15. jūnijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jā, no saimnieciskās darbības pašnodarbinātajam ir jāveic iemaksas tā, kā jūs esat norādījusi. To paredz likums “Par valsts sociālo apdrošināšanu”. Pašnodarbinātajiem, maksājot 32,15% likmi, ir pensiju apdrošināšana, invaliditātes apdrošināšana, maternitātes un slimības apdrošināšana, vecāku apdrošināšana un veselības apdrošināšana. Ja iemaksas jāveic 5% apmērā, tad ir tikai apdrošināšana pensijai.

Saimnieciskās darbības veicējam kā pašnodarbinātajam iemaksas jāveic neatkarīgi no tā, vai paralēli ir algota darba ienākumi un tiek veiktas darba ņēmēja iemaksas.

Arī pašnodarbinātā sociālās iemaksas tiek reģistrētas, un tās ņem vērā, piešķirot sociālās apdrošināšanas pakalpojumus.

Vēl analoģijai jāpiebilst: ja cilvēkam ir divas vai trīs darbavietas, tad sociālās iemaksas ir jāveic no algas katrā darbavietā, nevis izvēloties kādu vienu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas