E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20309
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Kur uzglabā apcietinātā skaidro naudu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūnijā, 2020
Santa

Kas notiek ar cilvēka skaidro naudu, kas bijusi līdzi viņa aizturēšanas, apcietināšanas brīdī? Pēc tam cilvēks tika konvojēts uz ieslodzījuma vietu.

A
atbild:
12. jūnijā, 2020
Olga Lauva
juriste

Saskaņā ar Apcietinājumā turēšanas kārtības likuma 8. pantu izmeklēšanas cietumu iekšējās kārtības noteikumi nosaka individuālai lietošanai izmeklēšanas cietumos atļauto mantu sarakstu un daudzumu. Mantas, kuras neietilpst minētajā sarakstā vai pārsniedz tajā norādīto daudzumu, apcietinātais nodod uzglabāšanai izmeklēšanas cietumā.

Saskaņā ar šī likuma 9. pantu naudu, kuru apcietinātais labprātīgi nav nodevis, atsavina un pēc saskaņošanas ar procesa virzītāju pārskaita izmeklēšanas cietuma pamatbudžeta kontā apcietināto komunālo un sadzīves apstākļu uzlabošanai. Naudu, dārgmetālus, dārgakmeņus un to izstrādājumus, kurus nepilngadīgais apcietinātais labprātīgi nav nodevis, izsniedz viņa vecākiem vai aizbildnim.

Savukārt naudu, kas apcietinātajam atsūtīta ar pārvedumu vai iemaksāta izmeklēšanas cietuma kasē, viņam neizsniedz, bet ieskaita izmeklēšanas cietuma depozīta kontā Valsts kasē un uzskaita apcietinātā personiskās naudas uzskaites kartē.

Apcietinātā naudu izmeklēšanas cietumā uzglabā, pārsūta un apcietinātajam izmaksā eiro. Citā valūtā saņemto naudu pārrēķina eiro saskaņā ar grāmatvedībā izmantojamo ārvalstu valūtas kursu tās dienas sākumā, kad nauda saņemta izmeklēšanas cietumā (Apcietinājumā turēšanas kārtības likuma 20. pants).

Tātad, pamatojoties uz 2007. gada 27. novembra Ministru kabineta noteikumiem Nr. 800 “Izmeklēšanas cietuma iekšējās kārtības noteikumi” (turpmāk – noteikumi) 7. punktu, izmeklēšanas cietuma finanšu daļa apcietinātā personiskās naudas uzskaites kartē (2. pielikums) izdara ierakstu par naudu, kura saņemta no apcietinātā, un attiecīgo naudas summu pārskaita izmeklēšanas cietuma depozītu kontā Valsts kasē.

Atbilstoši noteikumu 8. punktam uzglabāšanai izmeklēšanas cietumā pieņemtās mantas uzskaita un norāda pieņemšanas aktā. Aktu paraksta apcietinātais un izmeklēšanas cietuma darbinieks, kurš pieņem mantas (3. pielikums). Apcietinātais saņem parakstītu akta eksemplāru. 

Pirms atbrīvošanas apcietinātajam pret parakstu izsniedz viņa personiskās naudas uzskaites kartē esošo naudu, viņam piederošās mantas, dārglietas un dokumentus (Apcietinājumā turēšanas kārtības likuma 40. panta trešā daļa).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas