E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20308
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Piespiedu noma var attiekties tikai uz konkrētu zemes īpašuma daļu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūnijā, 2020
Māra

Cik ilgi darbojas piespiedu zemes nomas līgums, kurš noslēgts 1999. gada decembrī uz 10 gadiem (tā tekstā), bet nav rakstiski pagarināts, jo puses nevarēja vienoties par iznomājamo platību? Vai piespiedu zemes nomniekam ir tiesības vienpusēji atteikties no daļas nomājamās platības? Līguma slēdzēji ir iznomātāji, 1940. gada bijušo zemes īpašnieku mantinieki, nomnieks: ražojoša firma. Firma neregulāri maksāja zemes nomu līdz 2017. gadam (ar tiesas iejaukšanos). Ar 2018. gadu vispār pārtrauca maksājumus, bet 2019. gadā piedāvāja jaunu līguma projektu, uz pusi samazinot nomājamo platību. Tas mūs neapmierināja. Neizmantotā zemes gabala platībai (ap 1990 kv.m.) nav izdevies atrast citu izmantojumu, jo tas atrodas praktiski slēgtā teritorijā: viducī starp citiem privātīpašumiem. Paldies!

A
atbild:
28. jūlijā, 2020
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Jautājumā minētais piespiedu zemes nomas līgums ir bijis noslēgts uz laiku, pēc šī laika beigām, neveicot darbības, lai līgumu pagarinātu, tas vairs nav spēkā.

Līguma spēkā esamības laikā nomnieks nedrīkst vienpusēji atkāpties no daļas no līgumā ietvertās platības, ja vien to neparedz pats līgums, pretējā gadījumā nebūtu jēgas slēgt līgumu. No likuma izriet pienākums maksāt piespiedu nomas maksu par nekustamā īpašuma izmantošanu tajā daļā, kurā tā ir piespiedu nomas objekts.

Nekustamā īpašuma daļa, kura nav piespiedu nomas objekts, par nomu jūs varat savstarpēji vienoties, kā redzams jautājumā, vienošanās ir piedāvāta no potenciālā nomnieka puses, bet jūs piedāvājumam nepiekritāt.

Jautājumā apgalvojat “nav izdevies atrast citu izmantojumu”, kas drīzāk liecina, ka daļa, kurai nav izdevies atrast citu izmantojumu, ir nevis pakļauta piespiedu nomas tiesiskajām attiecībām, bet gan tikusi līgumiski iznomāta bez otras puses pienākuma to nomāt.

Attiecībā uz nekustamā īpašuma daļu, kura nav pakļauta piespiedu nomai, norādu, ka ne vienmēr īpašniekiem izdodas izmantot savu nekustamo īpašumu lietderīgi, bet piespiedu nomnieku pie tā nevar vainot. Apstāklis, ka zemes gabals ir “faktiski slēgtā teritorijā”, nevar ierobežot jūsu tiesības izmantot zemes gabalu un piekļūt tam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas