E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20290
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Kā tiek aprēķināts noilguma termiņš, ja izdarīts jauns noziegums

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūnijā, 2020
Santa

Noziedzīgs nodarījums izdarīts pirms gandrīz 10 gadiem, tas tiktu kvalificēts kā smags noziegums, bet pēc 6 mēnešiem būs pagājuši pilni 10 gadi kopš noziedzīga nodarījuma izdarīšanas. Ja šo 6 mēnešu laikā tiek izdarīts jauns noziedzīgs nodarījums, vai noilgums par iepriekšēju noziedzīgo nodarījumu tiek atcelts un skaitīts no jauna, vai arī, paejot šiem pēdējiem 6 mēnešiem, personu tomēr vairs nevar saukt pie kriminālatbildības noilguma dēļ?

A
atbild:
08. jūnijā, 2020
Olga Lauva
juriste

Saskaņā ar Krimināllikuma 56. panta pirmās daļas 4. punktu personu nevar saukt pie kriminālatbildības, ja no dienas, kad tā izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, pagājuši desmit gadi.

Savukārt šī panta otrā un trešā daļa paskaidro, ka noilguma termiņu aprēķina no dienas, kad izdarīts noziedzīgs nodarījums, līdz apsūdzības izsniegšanai vai oficiālā izdošanas lūguma paziņošanai apsūdzētajam, ja apsūdzētais uzturas citā valstī un izsludināta viņa meklēšana.

Noilgums tiek pārtraukts, ja līdz likumā norādītajam termiņa izbeigšanās brīdim persona, kas izdarījusi noziedzīgo nodarījumu, izdara jaunu noziedzīgu nodarījumu. Šajā gadījumā noilguma laiku, kas paredzēts par smagāko noziegumu, sāk skaitīt no jaunā nozieguma izdarīšanas brīža.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas