E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20288
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Pieļaujamais trokšņa līmenis

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūnijā, 2020
Svetlana

Labdien! Dzīvoju savā dzīvoklī jau 11 gadus, un nekad nav bijušas nekādas problēmas ar kaimiņiem. Bet 2019. gadā (un līdz šim brīdim) esmu saskārusies ar jauniem kaimiņiem (no abām pusēm). Pirmie sāka dzīvot tukšajā dzīvoklī: viņi trokšņo un klausās skaļu mūziku dienu un nakti. Daudzas reizes izsaucu policiju, bet kaimiņi neatvēra durvis. Ar viņiem tika runāts, bet nekas nemainījās. Zvanīju uz “Valsts nekustamajiem īpašumiem”, sūdzējos par kaimiņiem, pusgadu mocīja mani, un iestājās klusums. Bet 2020. gadā atkal atbrauca tie paši, atkal tas pats. Otri kaimiņi no diviem dzīvokļiem uztaisīja vienu ļoti lielu dzīvokli. Ģimenē ir divi vecāki un trīs bērni, iebrauca tukšajā dzīvoklī, un tā tas arī palika, bet bērni rotaļājas tikai dzīvoklī, nevis ārā. Skraida pa dzīvokli, klaigā, dzirdama liela atbalss. Blakus mājai ir liels rotaļlaukums, kuru viņi neapmeklē (jo visu dara lielajā dzīvoklī). Nevaru ar viņiem parunāt, jo viņi dzīvo citā kāpņu telpā. Pāris reižu izsaucu policiju, bet viss turpinās. Vienreiz viņiem tā nepatika policijas ierašanās, ka viņi sāka mest sniegu pa logiem. Sākumā viņi bija tik skaļi trokšņojuši, ka nevarēju mierīgi dzīvot savā istabā un dzīvoklī, vienmēr bija galvassāpes. Bet 2020. gadā man kļuva diezgan tukši, jo sāka nākt peles un vajadzēja tās ķert, tāpēc arī izvācām vecās mēbeles, aiztaisījām caurumus, kurus bija radījušas peles. Ko man darīt ar kaimiņiem? Viņiem nav mēbeļu, bet viņi trokšņo tā, it kā dzīvotu privātmājā. Vai mans tukšais dzīvoklis var sarežģīt situāciju? Jo par mani policijā neviens nav sūdzējies. Es nevienu neuztraucu ar savu tukšo dzīvokli (dzīvoju ļoti klusi, esmu viena), bet kaimiņi mani ļoti traucē ar saviem trokšņiem. Nezinu, ko darīt.

A
atbild:
26. jūnijā, 2020

Pieļaujamo trokšņa līmeni nosaka Ministru kabineta 2014. gada 7. janvāra noteikumi Nr. 16 “Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība”, kuru 4. pielikumā “trokšņa robežlielumi telpās” noteikti pieļaujamie trokšņa robežlielumi dzīvojamās telpās. Tādējādi vispirms jums ir jākonstatē, vai attiecīgie nekustamā īpašuma īpašnieki ar savu darbību pārkāpj normatīvajos aktos noteikto trokšņa lielumu (vai arī šis troksnis ir pieļaujamās robežās). Tāpat jums ir tiesības vērsties pašvaldības policijā ar oficiālu iesniegumu par sabiedriskās kārtības un naktsmiera traucēšanu. Policijai būs jāizmeklē jūsu iesniegumā minētie fakti, un, iespējams, dzīvokļu īpašnieki būs saucami pie atbildības.

Jāsecina, ka ne visos gadījumos neērtības, kuras rodas saistībā ar vides trokšņiem, būs kvalificējamas kā normatīvo aktu pārkāpums. Plašāk par trokšņa rašanās apstākļiem un tā ietekmi lasiet LV portāla rakstā “Troksnis traucē naktsmieru? Ko darīt?”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas